Seriál Aha! Užijte si svátky ve zdraví | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Seriál Aha! Užijte si svátky ve zdraví

ilustrační foto
ilustrační foto (shutterstock)

V adventním čase slýcháme doslova na každém rohu přání šťastných a veselých Vánoc. Vánoce bývají označovány jako svátky rodinné pohody a lásky. Mnozí z nás ale zůstávají o Vánocích sami, někdy v důsledku nemoci, jindy proto, že je třeba jejich blízcí navždy opustili, nebo jsou daleko.

„I tak lze ale Vánoce prožít v plnosti jejich krásy. Zatímco se děti těší hlavně na dárky, jsou tyto svátky pro nás dospělé spojeny především s radostí, že můžeme druhé obdarovat, dát jim najevo lásku a učinit je šťastnými,“ vysvětluje psycholožka Marie Funke z kliniky Adicare a dodává: „Tento pocit osamělí lidé často postrádají. Říká se ale, že odvrácenou stránkou psychické bolesti je empatie a porozumění.“

Pozitivní myšlení

Existuje mnoho trpících a osamělých dětí, seniorů nebo dlouhodobě nemocných, pro které by bylo porozumění tím největším darem. „Pozitivní myšlení způsobují pocity spokojenosti a štěstí. Negativní myšlenkové pochody, které se týkají křivdy, nadměrné sebekritiky či katastrofických scénářů ohledně osamění, nemocí či smrti, v nás vyvolávají emoce úzkosti, strachu a zoufalství. Účinnou strategií je v takové situaci odvrácení pozornosti jiným směrem. Tím nejlepším lékem je zaměřit se na jakoukoliv formu pomoci, podpory nebo prostého potěšení druhého člověka,“ radí psycholožka.

Potěšte dárkem

Zkusme tedy o Vánocích alespoň chvíli zapomenout na své vlastní bolesti, nespravedlnosti či sžíravé obavy. Tyto myšlenky nás totiž dovedou do bludného kruhu depresí nebo úzkostí. Marie Funke radí pořídit třeba dárek do dětského domova, zatelefonovat známému, se kterým jsme dlouho nemluvili, napsat dopis do věznice, upéct cukroví a věnovat ho někomu, kdo to nečeká. Možností je mnoho. „Pojďme závěr roku využít k tomu, abychom si uklidili svůj psychický šatník. Abychom si uvědomili, komu jsme třeba nevědomky ublížili a dlužíme mu omluvu, co bychom chtěli v příštím roce změnit a jakým způsobem bychom za stávajících podmínek mohli lépe pečovat o naši – možná zraněnou – psychiku,“ uzavírá psycholožka.

7 RAD, JAK NEPŘIBRAT PŘES SVÁTKY

7 rad, jak nepřibrat přes svátky Tloušťka je v současné covidové situaci velmi nežádoucí. A právě sváteční pohoda, která jde ruku v ruce s dobrým a často energeticky naddimenzovaným jídlem, nám klidně může zadělat na nadváhu. Odborníci dokonce tvrdí, že za svátky můžeme přibrat až 5 kilo. Co si počít, abyste se v lednu při pohledu na váhu nezhrozili, poradí Monika Rychlovská Tělupilová, nutriční specialistka KetoMix.

  • SE ZMĚNOU MŮŽETE ZAČÍT KDYKOLIV. Začít se stravovat zdravěji nemusíte až po vánočních svátcích. Užijte si Vánoce bez přejídání a bez obav o to, zda začátkem ledna dopnete knoflík u kalhot.
  • NEDOJÍDEJTE ZBYTKY. Snězte jen to, co si připravíte na talíř. Nedojídejte po dětech ani po nikom jiném. Vařte tak akorát, a ne jako pro armádu.
  • POKUD ZHŘEŠÍTE, NASKOČTE HNED ZPĚT. Stát se to může každému. Důležité ale je nenechat se strhnout a hned naskočit zpět do zdravého jídelníčku.
  • NEPONOCUJTE. Rozvrhněte si aktivity tak, abyste si dostatečně odpočinuli a načerpali síly. Když totiž málo a špatně spíte, daleko víc a hůř jíte.
  • BUĎTE V POHODĚ. Svátky bývají plné stresu. Snažte se mu nepoddávat. Vyzkoušejte třeba krátkou meditaci nebo dechová cvičení.
  • PIJTE S ROZUMEM NEBO VŮBEC. Je známo, že s alkoholem slábne vůle. Po pár skleničkách vám půlnoční řízek přijde jako dobrý nápad. Pozor! Alkohol je plný zbytečných kalorií.
  • ZAVEĎTE TRADICE, KTERÉ SE NETOČÍ KOLEM JÍDLA. Jděte na vánoční koncert nebo divadelní představení. Namísto společné večeře navštivte s kamarádkou nebo dcerou třeba lekci jógy nebo fitko.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (6. 12. 2021)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.