Vybíráme sprchový kout: Jak najít kvalitní a cenově dostupný model? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vybíráme sprchový kout: Jak najít kvalitní a cenově dostupný model?

 (Shutterstock)

Výběr koupelny může být pro laika velice náročným úkolem, pravdou však je, že je při rozhodování potřeba zohledňovat jen několik zásadních kritérií. 

Pokud jste se rozhodli pro koupelnu se sprchovým koutem, máte napůl vyhráno. Největší rozhodnutí máte za sebou – nyní už zbývá jen vybrat vhodný typ a pořídit ho za skvělou cenu.

Do malých i větších prostor

Ještě nedávno byly sprchové kouty výsadou malých koupelen, zatímco ve velkém prostoru se automaticky počítalo s vanou. Díky masážním sprchám a dalších technologickým vychytávkám posledních let to ale přestalo platit. A spousta zákazníků si dokonce pořizuje obojí. 

Záleží na vašich prostorových a finančních možnostech. Standardní rozměry se ale pohybují od 70 x 70 cm až do 80 x 120 cm, kam už se pohodlně vejdete i ve dvou. Pokud v rohu nemáte tolik místa, nevadí, sprchový kout může stát i u jedné stěny. Jen budete místo dvou skleněných částí potřebovat tři.

Tvar a způsob otevírání

Mezi nejběžnější patří čtvrtkruhové, obdélníkové a čtvercové sprchové kouty. Volbu zvažte po designové i technické stránce tak, aby vybraný model do koupelny dokonale pasoval a zároveň splňoval vaše požadavky na kvalitu i vzhled.

Pokud jde o cenu, rozhodující je spíše velikost, materiál a značka než tvar. Vyšší rozpočet si ale připravte na atypické sprchové kouty do nestandardních prostor.

Typ otevírání rozdělujeme na otočný a posuvný. V prvním případě se sprchový kout snadněji otevírá i čistí. Posuvné dveře zase šetří prostor, stejně jako shrnovací nebo zalamovací alternativy. Ve větších koupelnách ale nemusíte tento parametr příliš řešit. V klidu se tedy můžete zaměřit na vzhled a cenu sprchového koutu.

Výplň sprchového koutu

Rozlišujeme dva typy výplně – plast a sklo. Cenově dostupnější plastovou výplní disponují sprchové kouty s plastovým rámem. Vyrábí se z lamel nebo polystyrolu, není transparentní a vyznačuje se vysokou odolností.

Skleněná výplň je tvořena bezpečnostním sklem, které nepraská, nehrozí vám tedy případné zranění. Většinou má také povrchovou úpravu, aby se snadněji čistilo. K dostání je v čirém a matném neboli strukturovaném provedení. Průhledné sklo je možná hezčí, ale zase nezaručuje tolik soukromí jako matná varianta, která se i lépe udržuje.

Rámový nebo bezrámový?

Nejlevněji zpravidla vycházejí rámové sprchové kouty, které vám navíc dlouho vydrží. Na výběr máte elegantní hliníkové rámy i odolné plastové varianty v mnoha barevných provedeních.

Z hlediska designu pak vítězí bezrámové sprchové kouty, za které si ale připlatíte, musí totiž mít kvalitnější kování a vyrábějí se z extra bezpečného skla. Existují ale i polorámové sprchové kouty. Těm chybí svislé rámové profily, a tak může lépe vyniknout jejich výplň.

V čem je sprchový kout lepší než vana?

Nejde jen o nižší cenu nebo menší nároky na prostor, výhod nabízí sprchový kout spoustu. Na rozdíl od vany zaručuje bezbariérový přístup a nižší spotřebu vody, i když vždy samozřejmě záleží na konkrétním typu.

Snadno se udržuje

Pokud hledáte sprchový kout nenáročný na údržbu, doporučujeme sklo s povrchovou úpravou. Případně postačí i pravidelné používání ochranného spreje, který zabraňuje tvorbě vodního kamene. Případně můžete vyzkoušet babské rady.

Je bezbariérový

Zejména starší lidé nebo hendikepované osoby mívají problém do vany vlézt a zase z ní vylézt, u sprchového koutu to nehrozí. Bezpečnost neopak můžete ještě zvýšit instalací sprchového sedátka. Jestli tedy nezařizujete koupelnu jen na přechodnou dobu, vyplatí se myslet i na tuto skutečnost.

Šetří vodu i váš rozpočet

Výrazně nižší je nejen pořizovací cena, ale také spotřeba vody. Zatímco na jednu koupel průměrně spotřebujeme 110 litrů, na pětiminutovou sprchu nám stačí méně než 40 litrů.

Kvalita za bezkonkurenční ceny není díky výhodným online nákupům nic nemožného. Stačí se zaměřit na slevové akce, ve kterých můžete pořídit sprchový kout v nadčasovém designu a s dlouhou životností už za neuvěřitelné 4000 Kč.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.