Kremace podraží o tisíce korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kremace podraží o tisíce korun!

Rakve se zesnulými připravené ke kremaci
Rakve se zesnulými připravené ke kremaci (Foto Aha! – Karel Kopáč, ČTK/Ondřej Hájek)

Poslední cesta člověka skrze plameny, tedy pohřeb žehem, se před 100 lety (Aha! informovalo) těžko prosazovala. Dnes má Česko nejvíce krematorií na světě na počet obyvatel. I proto zatím zvládá zvýšený počet úmrtí v souvislosti s pandemií covidu. Rychlé zdražování energií ale v současné době o tisíce korun zvyšuje ceny obřadů.

Moderními a ekologickými krematorii se mohou chlubit v zahraničí. Že u nás je trend spíš opačný, se obává David Borovička z výboru Asociace pohřebních služeb ČR (APS ČR). „Naše jsou většinou ve špatném technickém stavu,“ uvedl. Většina z téměř třiceti tuzemských krematorií patří jednotlivým městům, a ta do nich podle něj nechtějí investovat. Odpovídající je však třeba stav dvou pražských krematorií, ve Strašnicích a Motole, kde za poslední tři roky proběhlo ročně průměrně 8400 žehů. „Kapacita a vybavení obou jsou dostatečná.

Příští rok dojde k plánované modernizaci u jedné ze čtyř kremačních pecí tak, aby provoz nebyl nijak narušen,“ ubezpečila Aha! mluvčí Správy pražských hřbitovů Oldřiška Dvořáčková. O zpopelnění je u nás totiž trvalý zájem. „Pohřbení žehem nad uložením do země v Česku tvoří 80 procent,“ řekla Hana Svěchotová ze Sdružení pohřebnictví v ČR s tím, že poptávka se liší regionálně. Připomněla však také, že krematoria u nás nejsou rozložena rovnoměrně. „Morava jich má šest, zbylá jsou v Čechách.“ Letos v březnu celkový počet 28 krematorií doplnilo nové v Novinách pod Ralskem.

Proč zaplatíme více

Stejně jako další služby i kremace od příštího roku podraží o tisíce korun. Přesné částky ještě odborníci nemají, ale navýšení odhadují o 10 až 15 procent. „Může to však být i víc, pokud se alespoň trochu nestabilizuje situace na trhu s energiemi,“ uvedl předseda APS ČR Jaroslav Mangl.

Pandemii ustála

Zatímco v zahraničí, například v Itálii a Španělsku, se krematoria dostávala při pandemii do zoufalých situací, česká tragické důsledky pandemie ustála. „Největší nápor měla loni v říjnu až prosinci a letos od ledna do března, kdy zvýšená úmrtnost zahltila kapacitu některých krematorií a bylo nutné zemřelé převážet do méně vytížených. Nyní je situace prozatím normální,“ upřesnila Hana Svěchotová.

Kolik dáme a za co

Výslednou částku za celý obřad určují zejména požadavky pozůstalých. Kremace průměrně vyjde na 25 až 40 tisíc korun, bez smutečního rozloučení na asi 9 až 20 tisíc, průměrně však spíše na 15 tisíc. Součet zahrnuje řadu položek. Převoz zemřelého (asi 28 Kč na km), využití chladicího zařízení do sedmi dnů po asi 380 Kč na den), ale třeba také rubáš (asi 293 Kč), úpravu popela (asi 740 Kč) a další včetně nákupu rakve. „Cenu pohřbu ovlivňují náklady pohřební služby. Cenu žehu pak náklady krematorií. Jde o dvě samostatné služby,“ upřesnila Hana Svěchotová. „Cena žehu je tzv. věcně usměrňovaná, kalkulovaná a pečlivě hlídaná finančním úřadem,“dodala.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.