Proč nevyhazovat sedlinu: 5 největších kávových mýtů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Proč nevyhazovat sedlinu: 5 největších kávových mýtů

Robusta a Arabika nejsou odrůdy jednoho druhu
Robusta a Arabika nejsou odrůdy jednoho druhu (Foto scom)

Většina Čechů patří k milovníkům kávy. Máme ji tak rádi, že ji dokonce pijeme více než čaj. O kávě ale stále panuje řada mýtů. Aha! představuje 5 nejčastějších.

Cukr kávu kazí

„Je to mýtus. Ochutnávači kávy také nejprve ochutnají kávu bez cukru a pak s cukrem, protože cukr jakoby zalepí chuťové pohárky, které jsou po stranách jazyka a detekují hořkost. Jejich překrytím se například zvýrazní ovocná chuť v arabice,“ vysvětluje baristka Monika Matúšová.

Mléko ničí chuť

Ani mléko (stejně jako cukr) výsledný nápoj nezničí. Ale mohou zamaskovat nedostatky kávového zrna, takže nerozpoznáte, jestli je káva dostatečně kvalitní.

Robusta a Arabika jsou různé odrůdy

Robusta a Arabika nejsou odrůdy jednoho druhu. „Jedná se o dva různé druhy kávy, které se liší velikostí zrn, obsahem kofeinu a zejména počtem chromozomů, které ovlivňují výslednou chuť,“ říká baristka ze Zlatého Zrnka.

Liší se chutí, obsah kofeinu je stejný

Robusta i Arabika se liší nejen obsahem kofeinu, ale i počtem počtu chromozomů. Arabika má 44 chromozomů, může mít až 1 500 různých chutí. Robusta má 22 chromozomů a méně chutí, nic ovocného v ní nenajdete. Obsahuje více než dvojnásobek množství kofeinu.

Nejvíc kofeinu má espresso

Espresso (30 ml) má výraznější chuť a bohatší pěnu, ale méně kofeinu než například zalévaná káva. Pokud chcete kávu, která vás »nakopne«, odborníci doporučují dvojité espresso.

Víte, že...

...bobulky kávy jsou ovocem a kávová zrnka jsou jeho pecky? ...se káva považuje za dietní nápoj? Šálek černé kávy má pouze 1 kalorii.

Tip Aha!: Jak využít »lógr«

Pijete rádi klasického turka a zbylý »lógr«vyhazujete? Je to škoda! Sedlina obsahuje cenné látky (dusík, vápník, draslík, fosfor, železo, hořčík), takže s ní obohatíte kompost nebo pohnojíte květiny (stačí přimíchat do půdy kolem rostlin). Káva navíc umí absorbovat těžké kovy, které se občas nacházejí v půdě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.