Nakažených přibývá a Babiš chce přitvrdit! Restaurace jen s očkováním! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nakažených přibývá a Babiš chce přitvrdit! Restaurace jen s očkováním!

Nová opatření se výrazně dotknou stravovacích zařízení.
Nová opatření se výrazně dotknou stravovacích zařízení. (Foto Aha! – T. Tran, ara)

Končící vláda premiéra Andreje Babiše (67, ANO) se chystá zásadně zpřísnit covidová opatření. Raketově totiž roste počet nakažených a začínají se plnit i nemocnice. Tvrdší restrikce mají směřovat hlavně na neočkované.

„Od 29. listopadu by mělo platit nějaké zásadní opatření z hlediska přístupu očkovaných a neočkovaných na různá místa,“ řekl včera Babiš s tím, že jejich vyhlášení chce ale nejdříve posvětit od rodícího se kabinetu Petra Fialy (57, ODS). Hojně se mluví o tom, že stát plánuje zavést model ze sousedního Rakouska, který by měl být schválen až v úterý. Podle současného premiéra se ale žádný vánoční lockdown, tedy úplná uzávěra země, nechystá. „Chceme lidi hlavně přesvědčit k očkování,“ dodal.

Bez testu zákaz?

V čem by se mohla vláda inspirovat v Rakousku? Vídeň jako potvrzení bezinfekčnosti uznává pouze »lejstro« o očkování nebo prodělání nemoci. To znamená, že tito lidé jsou zvýhodněni při vstupu do restaurací, barů či na kulturní akce. Po zavedení tohoto opatření se u jižních sousedů zvedl zájem o vakcínu. A podle informací Aha! by něco podobného mohlo začít platit i tady. Navíc je ve hře také zavedení povinného očkování pro určité skupiny obyvatel. Mluví se hlavně o pracovnících ve zdravotnictví a sociálních službách.

Testování ve školách

Ministři dnes s největší pravděpodobností schválí opětovné zavedení plošného testování ve školách. Jak prozradil Babiš, to by mělo zatím proběhnout ve dvou kolech, a to v pondělních termínech 22. a 29. listopadu. A dvě zpřísnění začnou platit hned po víkendu. Kabinet v týdnu odsouhlasil, že od 15. listopadu studenti na vysokých školách budou muset nosit respirátor na přednáškách a akcích nad 50 lidí. Neočkovaní zdravotníci se pak musí začít testovat a opakovat to vždy jednou týdně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.