Ťukněte si v 11 hodin a 11 minut: 5 rad, jak si vychutnat Svatomartinské | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Ťukněte si v 11 hodin a 11 minut: 5 rad, jak si vychutnat Svatomartinské

Nejvíc vinaři vyrobili bílého Svatomartinského, následuje růžové a červené.
Nejvíc vinaři vyrobili bílého Svatomartinského, následuje růžové a červené. (Foto scom Infografika Aha!)

Do obchodů a vinoték míří 2 200 000 lahví Svatomartinského vína! A vinaři o letošním ročníku hovoří v superlativech. Aha! radí, jak poznat to nejlepší.

Kvalitní ročník s výjimečnými víny – tak vinaři hodnotí letošní sklizeň. „Z mnoha stran přichází zprávy o mimořádné kvalitě a nadprůměrném množství přívlastkových vín. Zatím vše nasvědčuje tomu, že půjde o výjimečný ročník,“ potvrzuje prezident Vinařské unie Ondřej Beránek. Dobrou zprávou je, že podle Beránka většina vinařství zachová stejnou cenu Svatomartinského jako loni.

Hledejte obrázek sv. Martina

Mladá vína jsou první vína vyrobená z aktuálního ročníku. Každé mladé víno ale není zároveň svatomartinské. „Pokud má víno na etiketě symbol sv. Martina na koni, musí být vyrobeno z povolených odrůd a hlavně musí projít chuťovou zkouškou u nezávislé odborné komise,“ vysvětluje Klára Kollárová, šefsommeliérka barů Vinograf.

Nalaďte jazyk

Těžká a sladká vína mezi svatomartinskými nenajdete. „Vína jsou to vždy ovocná, jemná a pitelná, s obsahem zbytkového cukru do 9gr na litr,“ popisuje Kollárová. Ať jde o jakoukoli odrůdu, jde vždy o víno suché.

Nebojte se ochutnávat

Svatomartinské se může vyrábět jen z určitých odrůd. „Bílá z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský nebo z jejich cuvée. To zaručuje opravdu široké spektrum chutí. Růžová mohou být z odrůd Svatovavřinecké, Modrý Portugal a Zweigeltrebe a červená vína z odrůdy Modrý portugal budou mít vždy méně tříslovin než ze Svatovavřineckého,“ vypočítává expertka.

S pitím nečekejte

Ťuknout byste si měli podle tradice 11. 11., od 11 hodin 11 minut. Skvěle chutnat ale budou Svatomartinská i několik následujících měsíců. „V perfektní kondici budou i na Vánoce, ale ani o Velikonocích příštího roku nemusíme mít obavy, že by svůj mladistvý projev ztrácela,“ říká Marek Babisz z Národního vinařského centra.

Vsaďte na různorodost

V supermarketech najdete vína od větších producentů, ve vinotékách a v restauracích pak většinou najdete produkci středních vinařství. Vyplatí se ochutnat vína od různých vinařů.

Rámeček Na trh míří miliony lahví Pod známkou Svatomartinské se letos bude prodávat na 328 vín od 80 vinařů a vinařských firem. Očekává se, že se na trh dostane cca 2,2 milionu lahví Svatomartinských vín ročníku 2021.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.