Šéf Bohemia Energy Písařík: Všichni selhali! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Šéf Bohemia Energy Písařík: Všichni selhali!

Jiří Písařík emotivně vysvětloval, jak došlo k pádu jeho společnosti.
Jiří Písařík emotivně vysvětloval, jak došlo k pádu jeho společnosti. (Foto Aha! – Mária Rušinová, Robert Klejch)

Mluvil potichu, oči se mu leskly a vinu svaloval snad na všechny kolem! Jiří Písařík (44), majitel energetického gigantu Bohemia Energy, poprvé vysvětloval, co stálo za pádem společnosti, která v Česku dodávala elektřinu a plyn 900 tisícům odběratelů.

„Každý den se probudím a říkám si, že je to jen zlý sen. Je to jako pohřbívání někoho blízkého. Bohemku jsme budovali 16 let,“ vzbuzoval lítost Písařík, kterému se leskly oči, a zamačkával slzu. Tisíce lidí kvůli konci jeho společnosti, která lákala na nízké ceny, má nyní existenční problémy. Převzal je totiž zákonem stanovený dodavatel poslední instance (DPI) a ten nasadil násobně vyšší ceny.

Jednoduše proto, že prý energie nakupuje na trhu za současné vysoké ceny. „Selhal energetický regulační úřad, selhal dodavatel poslední instance. Vždyť k čemu vlastně je? Z logiky věci má dávat nákladovou cenu a nerýžovat. To se tady bohužel naprosto minulo,“ zaútočil Jiří Písařík. Co dalšího řekl?

Ke dnu půjde i Amper Market

Skupina Bohemia Energy ukončí také činnost dodavatele energií Amper Market, učinit tak plánuje v příštím roce. „Amper Market není to zlaté vejce. Je to ztrátová firma,“ řekl Písařík o společnosti, která má asi 8500 zákazníků. Energie dodává nemocnicím, školám, teplárnám nebo úřadům. Nemůže využít režimu DPI, tak jsme ji nechtěli nechat padnout,“ tvrdí Písařík, který na společnost převedl zbytky kontraktů na energie, které v Bohemia Energy zbyly.

Kdy vrátí peníze lidem

„Vše záleží na správci distribuční soustavy. Věřím, že vyučtování proběhne, a někde už proběhlo, a lidé uvidí své peníze do konce letošního roku.“

Podraz bankéřů

„Bojovali jsme do poslední chvíle. Zlom nastal 12. října, kdy k nám přišlo jednat 25 bankéřů ze všech možných bank. Potřebovali jsme logicky peníze, ale bankéři za námi přišli s oddělením vymáhání a chtěli po nás všechno vrátit. Byl to podraz bank. Hned druhý den jsme oznámili konec, abychom neskončili v insolvenci. V tom případě by totiž zákazníci neviděli zpátky ani korunu.“

Rezervní 4 miliardy

„Důvodem konce byl extrémní nárůst cen energií na velkoobchodním trhu. Měli jsme velký rezervní fond, neboť jsme si za poslední roky nerozdělili dividendy. Šlo o čtyři miliardy. Další dvě jsme měli slíbené od bank.“

Končím s energetikou

„Ukončení činnosti bylo nejtěžším rozhodnutím v životě. Bohemku jsme budovali 16 let a byla každodenní součástí našeho života. K energetice se už nikdy nevrátím.“

ČEZ: Výpověď v nejhorší okamžik!

Vyjádření Písaříka pořádně dopálilo dodavatele poslední instance. Jde o společnosti Innogy, Pražská plynárenská, Pražská energetika, E.ON a ČEZ. Právě poslední jmenovaný se okamžitě ozval. „Podle vyjádření Bohemia Energy mohou za situaci všichni, jen ne Bohemia Energy: situace na trzích, banky, ostatní energetické firmy nebo stát. Je to přitom přece úplně obráceně. Bohemia Energy zklamala stovky tisíc lidí, kteří s nimi podepsali smlouvy. Tato firma smlouvy vypověděla v nejhorší možný okamžik – tedy v době extrémně vysokých cen energií a před topnou sezonou. Nechala své zákazníky na holičkách a nyní kritizuje to, že všichni ostatní dělají, co mohou, aby se o ně postarali. Naše ceny v DPI jsou přesně podle legislativy a kontrolovány Energetickým regulačním úřadem,“ řekl Aha! Roman Gazdík, mluvčí ČEZ.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.