Netradiční kampaně před volbami: Banány, hroch a velorex | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Netradiční kampaně před volbami: Banány, hroch a velorex

Kdo chce zmrzku babimrzku?
Kdo chce zmrzku babimrzku? (Foto Aha! – Jakub Poláček, Martin Hykl, Pavel Machan, ČTK/Kateřina Šulová, Ondřej Hájek)

Získat voliče se letos strany snažily všelijak, nic prudce originálního se ale nevymyslely. Umělci nabízeli banány, zpívali písničky a malovali portréty, politici jezdili ve velorexech a švindlbusech, premiér chtěl místo rozdávání koblih točit zmrzlinu, dostal ale zásah vejcem.

Jděte k volbám, lákali herci banány Do kampaní se zapojili i umělci, letos možná méně, než dřív. Petr Kolář (54) nazpíval song pro Okamuru (SPD), sklidil za to drsnou kritiku. Herci Milan Šteindler (64) a David Vávra (64) z Divadla Sklep zase rozdávali v pražském metru banány. Šlo o happening spolku Dekomunizace, cílem bylo podpořit volební účast a ukázat na chyby minulého režimu, hlavně komunistů.

ANO: Zmrzlinář Babiš

Premiér Babiš (67) s kampaní začal už v srpnu. Vyrazil na průhonický rynek, kousek od svého domu. Rozdával úsměvy, zmrzlinu, autogramy a své knihy až do chvíle, než po něm odpůrce hodil vejce. Pak odešel do restaurace, hlídali ho těžkooděnci. Už ráno ovšem členové hnutí Milion chvilek pro demokracii pomalovali dlažbu náměstí desítkami bílých křížků, jako připomenutí obětí covidu. Dobrovolní hasiči je odstraňovali proudy vody. PirStan: Jízda ve velorexu Někdo jede v autobusu, druhý si vybere vozítko netradiční, jako Piráti a Starostové. Do autíčka známého z filmu Vrchní, prchni zasedl poslanec Jan Farský (42) a vyrazil za voliči Libereckého kraje. A proč právě velorex? „Protože ho dlouho slyšíte, než ho uvidíte, když ho vidíte, tak vás ohromí, a když odjede, tak ho ještě dlouho cítíte,“ prozradil Farský.

Piráti: Švindlbus a »kolo štěstí«

Speciální autobus, který měl poukázat na švindly této vlády, využili ke kampani Piráti. Připomínal pohřebák, zdobily ho nelichotivé nápisy. Netradičních akcí měli víc, třeba s nasazenými hlavami Babiše a Vojtěcha točili kolem »štěstí«. Místo výher na něm byly aktivity vlády z poslední doby »Školy zavřít«, »Roušky nosit«, »Zavřená divadla« a další.

Otevřeme Česko: Prezident na hrochovi Na to, že v parlamentu je katastrofální situace, se rozhodlo poukázat hnutí Otevřeme Česko s podporou iniciativy Chcípl pes originálním způsobem. Po celé republice putovali obří hroch a nosorožec a v centrech měst oblepení obličeji politiků s figurínami prezidenta a premiéra na vrcholu ukazovali, že to u nás zdaleka nefunguje tak, jak má. Nápad to byl originální, sochy nešlo přehlédnout. Všechny strany: Gelemová zmalovala všechny Kam vítr, tam plášť! To, že známé přísloví stoprocentně platí, dokázala před volbami expřítelkyně muzikanta Felixe Slováčka (78), výtvarnice Lucie Gelemová (38). Nebylo jisté, kdo je vyhraje, tak namalovala obrazy rovnou všem a vystavila je v Obecním domě. K tomu se vyfotila, s portréty pánů na stěně, s obrazem Aleny Schillerové v posteli. Těžko říct, jak si u ní toto »privilegium« ministryně financí zasloužila.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.