Podzimní skleslost a únava? 6 tipů, jak se vyhnout splínu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Podzimní skleslost a únava? 6 tipů, jak se vyhnout splínu!

ilustrační foto
ilustrační foto (Shutterstock.com)

Skleslost, únava a nedostatek zájmu charakterizují podzimní období. Měnící se počasí a úbytek denního světla mohou ztížit i běžné denní fungování. Podzimní splín je naprosto přirozený.

1) Stravujte se sezonně

Do jídelníčku zařaďte sezonní potraviny a spoustu zeleniny ke každému jídlu. Na podzim si pochutnáte na teplých hutných polévkách a jídlech, které zahřejí i zasytí.

2) Nastavte si pravidelný režim

Minimálně třikrát týdně byste měli strávit aspoň hodinu pohybem. Stačí chůze a není třeba lámat rekordy. Pokud vám to ale okolnosti umožňují, zaplavte si v bazénu, běžte na kolo nebo si zaběhejte.

3) Buďte v kontaktu

Stýkejte se s přáteli i rodinou, telefonujte si nebo zase propadněte kouzlu deskových her. Stolní hry skýtají téměř nekonečné možnosti zábavy a rázem vás přenesou do jiných civilizací, století a zaměstnají hlavu.

4) Doplňte chybějící vitaminy

„Pravidelně jezte vitamin C a D a přírodní přípravky, které vám doplní energii, výborná je matcha nebo moringa,“ doporučuje výživová poradkyně Ivana Bednářová Častvajová, garantka Zdraví na Zoot.cz.

5) Omezte přemýšlení

Možná to zní trochu zvláštně, ale podzim nahrává dlouhým úvahám a probíráním se v myšlenkách. Zkuste tomuto lákadlu nepropadnout, nezvažujte, jestli se vám vlastně chce, nebo nechce jít cvičit nebo jet nakoupit.

6) Ulehejte ve stejnou dobu

Ve stejný čas ulehejte i vstávejte. Toto doporučení platí celý rok, v době nastávajícího úbytku světla ale nabírá na důležitosti. Dlouhá noc totiž motivuje k protahování spánku a odkládání povinností, což ale není šťastnou cestou, jak se splínem bojovat.

Jak poznáte splín

„Když nastoupí podzimní splín, cítíme se unavení a vyčerpaní, bez energie, trpělivosti a zájmu o cokoliv. Obyčejně se k tomu přidá špatný spánek, který tělo ještě více oslabí. K depresi je krůček, každopádně každý jsme strůjcem svého štěstí a nemusí to tak vůbec dopadnout,“ říká Ivana Bednářová Častvajová.

Jak poznáte depresi

Pokud u vás nastupují úzkostlivé stavy, pochybnosti o vlastní důležitosti, nejistota, plačtivost a problémy s trávením, může se jednat o depresi. V tom případě vyhledejte lékaře. „Nenechte svůj stav dojít do chronické podoby, která by vám mohla ublížit ještě více. Navíc někdy je psychický stav odrazem jiných zdravotních problémů, o kterých netušíte,“ vysvětluje poradkyně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.