Národní divadlo se rozpadá! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Národní divadlo se rozpadá!

Koňské trojspřeží je v dezolátním stavu.
Koňské trojspřeží je v dezolátním stavu. (Aha! – Václav Nekvapil)

PRAHA – Historická budova, na kterou se skládal celý národ, je v tak dezolátním stavu, že odpadává omítka, pukají vnitřní ozdobné malby a koňské sousoší na vrcholu budovy se doslova rozpadá.

Historická budova, na kterou se skládal celý národ, je v tak dezolátním stavu, že odpadává omítka, pukají vnitřní ozdobné malby a koňské sousoší na vrcholu budovy se doslova rozpadá.

Oprava soch koňského trojspřeží bude stát kolem 18 milionů korun a vyžádá si nejméně půl roku. „Statika soch je neuspokojivá. V bronzovém plášti zadních noh se objevily trhliny, za které může praskající beton, který do nich nalili za druhé světové války. Chtěli tak posílit stabilitu soch při náletu,“ řekl Aha! Miroslav Růžička z technicko-hospodářské správy divadla.

Národní divadlo do konce roku přijde i o své zlaté zábradlí na střeše! »Zlatá korunka« se bude muset kvůli opravě sundat i s kusem střechy. „Celkem jde o víc než deset tun materiálu, ještě ale nevíme, jak to dostaneme dolů. Celé zábradlí včetně ozdob se bude muset přezlatit 24karátovým zlatem, celkem se ho spotřebuje okolo dvou kilogramů,“ dodal Růžička.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.