Hlas vracejí pomocí elektrošoků! Pacientka: Snad brzy zazpívám vnoučatům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Hlas vracejí pomocí elektrošoků! Pacientka: Snad brzy zazpívám vnoučatům

Markéta Moláčková už v polovině léčby zaznamenává značné zlepšení.
Markéta Moláčková už v polovině léčby zaznamenává značné zlepšení. (Foto Nemocnice Šumperk/Tereza Bulková)

Novou metodou začali vracet lidem hlas lékaři v šumperské nemocnici. Nemocné či poškozené hlasivky nyní léčí pomocí cíleně zaměřených jemných elektrošoků.

„Jde o velmi bezpečnou metodu léčby, která je pacienty velmi dobře snášena a lze ji využít pro léčbu problémů s hlasivkami. Nejen ochrnutými, ale i například unavenými u hlasově exponovaných profesí,“ prozradila primářka rehabilitačního oddělení Jitka Krejčí.

Vynechával jí hlas

Jedna z prvních pacientek Markéta Moláčková (65) ze Zábřeha přišla o hlas po operaci štítné žlázy. „Po operaci mi začal hlas přeskakovat. Začala jsem chraptět a večer, když jsem hlasivky přes den namáhala, mi začal hlas vynechávat úplně,“ prozradila. Novou léčebnou metodu si pochvaluje.

Výrazné zlepšení

„Už se mi nestává tak často, že bych chraptěla, nebo že by mi hlas tak často vynechával. Už si dokonce sama zabroukám nebo zazpívám a vytáhnu hlas do takové výšky, která byla ještě nedávno nemyslitelná,“ prozradila seniorka a dodala: „Pokrok tu určitě je a jsem za něj moc ráda. I kvůli vnoučatům, kterým snad budu moci brzy zase zazpívat.“

Žádné řezání

Oproti jiným léčebným metodám je nový způsob léčby hlasivek naprosto neinvazivní a zcela bezbolestný. Léčba spočívá v nepřímé stimulaci hlasivek. Na stanovené místo na zevní části krku přiloží fyzioterapeut elektrodu, další elektroda se umístí na šíji. Při stimulaci elektrickými impulzy pak pacient provádí hlasové cvičení, například vyráží slabiky ha, he, hi, ho, hu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.