Poslední voják opouští Kábul, ostatní se budou muset prostřílet | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Poslední voják opouští Kábul, ostatní se budou muset prostřílet

Poslední voják opustil Kábul
Poslední voják opustil Kábul (ara)

Po 20 letech skončilo nejdelší americké válečné tažení v historii. Neslavně... Poslední letadlo americké armády odstartovalo v noci na úterý z Afghánistánu, vlády v zemi se ujal obávaný Tálibán.

Na palubě posledního letadla, které odstartovalo z Kábulu, byl také americký chargé d’affaires Ross Wilson. A posledním mužem opouštějícím plochu letiště, který je dramaticky zachycen v zelených barvách nočního vidění, byl generál Chris Donahue. Okamžitě poté, co letoun vzlétl, zaplavily letiště hordy Tálibánců. Mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid ihned proklamoval úplnou nezávislost Afghánistánu.

„Svět by si měl vzít poučení, toto je radostná chvíle vítězství,“ uvedl na improvizované tiskovce. Západ musel přiznat, že nezvládl ze země evakuovat všechny osoby, kterým hrozí nebezpečí a smrt. Všem, kteří musejí z tálibánské krutovlády pryč, tak už nyní zbývá jen velmi nebezpečný únik po pozemních komunikacích. S nadsázkou lze říct, že se budou muset přes střežené hraniční přechody prostřílet...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.