Pardubické letní kino připomene výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pardubické letní kino připomene výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa

snímek Katyň se bude promítat v Pardubickém letním kině.
snímek Katyň se bude promítat v Pardubickém letním kině.  (Foto ara)

Po obrovském úspěchu speciální projekce strhujícího filmu slavného polského režiséra Andrzeje Wajdy Katyň na závěr pardubické části Febiofestu 2009 v areálu zámku ve Zdechovicích bude tento snímek o zločinu, jenž měl být zapomenut, uveden v Pardubickém letním kině, a to v sobotu 21. srpna 2021 od 21:00 hodin.

Termín konání projekce tohoto neobyčejně emotivního příběhu nebyl zvolen nahodile. Tak jako by neměl být zapomenut masakr 22 500 polských vojáků i civilistů v režii sovětské tajné policie v roce 1940, je třeba připomínat vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Snímek Katyň, nominovaný v roce 2008 na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film, je neobyčejně sugestivním zpracováním jedné z nejtemnějších událostí polských dějin. Filmové drama držitele čestného Oscara za celoživotní dílo, jež Andrzej Wajda získal v roce 2000, se zaměřuje na konkrétní příběhy lidí, které masakr s různou intenzitou osobně zasáhl. A to i samotné tvůrce! Wajdův otec byl v Katyni zavražděn, stejně jako strýc hudebního skladatele Kryzstofa Pendereckého.

Osou snímku jsou osudy žen, které ztratily své manžely, bratry či syny. Některé z nich se také dostávají do sovětského zajetí, jiné hledají důkazy o jejich přežití, další apaticky čekají, smířené s tím nejhorším možným scénářem. Film představuje jednu z nejhrůznějších vražd především pohledem rodinných příslušníků, prostřednictvím jejich marných nadějí a prožívaného utrpení. V hlavních rolích účinkují Joachim Paul Assböck, Andrzej Chyra, Artur Zmijewski, Stanisława Celińska, Wladyslaw Kowalski, Agnieszka Glinska, Pawel Malaszynski.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.