Déšť rozdělil zemi houbařů: V Čechách hřibů ráj, na Moravě poušť | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Déšť rozdělil zemi houbařů: V Čechách hřibů ráj, na Moravě poušť

Hřiby a holubinky z okolí Roudnice n. L.
Hřiby a holubinky z okolí Roudnice n. L. (Foto čtenáře Aha!, infografika Aha!)

Šťavnaté lesy plné hub, nebo vyschlá krajina? Déšť letos zalévá zemi velmi nespravedlivě. Zatímco v Čechách je vody hojnost, na většině Moravy panuje sucho.

Nespravedlnost panuje už od počátku roku, v létě se jen prohloubila. Na západě Čech místy napršelo až 150 procent obvyklého množství srážek, zatímco na východě Moravy do průměru celá polovina chybí. Houbaři tak mají na východě Česka zkrátka smůlu. „Potenciál k růstu hub je v následujících dnech výrazně vyšší v Čechách než na Moravě,“ potvrzují i odborníci Českého hydrometeorologického ústavu. Že na Moravě příliš nerostou, potvrzuje i mykolog Dalibor Marounek. „Je sucho. Občas se objeví nějaký nález na Olomoucku. V Čechách je to mnohem lepší. Začínají růst hřiby smrkové, lišky, kováře, koloděje i ryzce syrovinky,“ vypočítává mykolog. Zkušenější houbaři si mohou z lesa přinést i holubinky. Mezi ty nejlahodnější patří holubinka nazelenalá či mandlová. Největší úspěch budete mít, pokud zkusíte hledat v listnatých lesích, ideálně v doubravách. Našli jste houby? Pochlubte se na aha@ahaonline.cz

V těchto částech republiky máte naději.

Rostou, kde je vláha
Hranice vodní hojnosti a sucha téměř kopírují historické zemské hranice mezi Moravou a Čechami. Houbařské štěstí byste mohli zkusit severozápadně od Brna nebo v severozápadní části Slezska. Nejhorší je situace se suchem na dolním toku řeky Moravy. Dobře zalitá je naopak Šumava, Jizerské hory nebo jihozápad Středočeského kraje. V Čechách voda chybí v části Vysočiny a na jihu.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.