Čtyři obrazy malíře Buriana (†76) na výstavě: POPRVÉ SPOLU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Čtyři obrazy malíře Buriana (†76) na výstavě: POPRVÉ SPOLU!

Tak to jsou ony. Čtyři z pěti největších obrazů, které kdy Burian namaloval. V pozadí české: vlevo Karbonský močál, vpravo Diplodokus. Vpředu slovenské: vlevo Miocenní kraj střední Evropy, vpravo Diplodokus carnegie.
Tak to jsou ony. Čtyři z pěti největších obrazů, které kdy Burian namaloval. V pozadí české: vlevo Karbonský močál, vpravo Diplodokus. Vpředu slovenské: vlevo Miocenní kraj střední Evropy, vpravo Diplodokus carnegie. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Legendární malíř a ilustrátor Zdeněk Burian (†76) namaloval v roce 1952 čtyři velká plátna. Společně nebyla nikdy vystavena. Bezmála po sedmdesáti letech se nyní potkala na výstavě ve Zlíně s názvem Zdeněk Burian: Za dinosaury a dobrodružstvím.

Více než 200 originálů od olejů po perokresby v nové zlínské Galerii Desítka na střeše obchodního domu včera obohatily další skvosty, které dorazily ze Slovenského národního muzea v Bratislavě. „Podařila se velká věc. Burian namaloval v roce 1952 na objednávku čtyři rozměrné obrazy pro výstavu Vývoj vesmíru, Země a člověka. V Praze U Hybernů byly vystaveny dva a na stejné výstavě v Bratislavě taky dva. Ty z Prahy skončily v Národním muzeu a zbývající zase ve Slovenském národním muzeu. Takže pohromadě je lidé nikdy neviděli, až teď. Jejich hodnota je obrovská. Vždyť je to národní bohatství,“ přiblížil organizátor výstavy Pavel Chmelík. Zapůjčení z Bratislavy procházelo náročným schvalovacím povolením. „Musel to podepsat generální ředitel muzea a tamní ministr kultury. Čekali jsme na jeho podpis, proto jsme díla přivezli o pět dnů později, kdy už je výstava v proudu,“ dodal Chmelík. Zároveň dovezl ještě tři menší oleje z roku 1954.

Měl obrovskou fantazii

Burian se narodil v Kopřivnici. Již od svých 16 let ilustroval dobrodružné knihy. Měl obrovskou fantazii a dokázal se vžít do života na sedmi kontinentech. Ve skutečnosti byl nejdál jen v italském Rimini na dovolené. Vytvořil více než 12 tisíc děl. Ilustroval 500 knih.

200 nejlepších děl

V galerii je soustředěno více než 200 jeho nejlepších děl. Kromě národních muzeií z Prahy a Bratislavy jsou díla i z Moravského zemského muzea v Brně a od šesti soukromých sběratelů.

Za dinosaury a dobrodružstvím

KDE: Obchodní dům Zlín, 10. patro
KDY: denně 10 až 19 hodin, do 15. září
ZA KOLIK: 150 Kč, snížené 70 Kč, rodinné 300 Kč

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.