Africká tragédie: U Casablanky zemřelo 72 lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Africká tragédie: U Casablanky zemřelo 72 lidí!

Trosky letadla zničil požár.
Trosky letadla zničil požár. (Foto ČTK/ZUMA/Keystone Pictures USA, INT, Wikipedie)

Všech 64 cestujících a osm členů posádky zahynulo před šedesáti lety při pádu letadla ČSA u marockého přístavu Casablanca. Stroj škrtl o terén a elektrické dráty. Mohla za tragickou nehodu mlha?

O havárii letadla Československých aerolinií v roce 1961 se u nás tolik neví. Co se tehdy na lince Praha – Bamako stalo? Let do malijské metropole odstartoval z Prahy 11. července 1961. Měl mít mezipřistání v Curychu, Rabatu, Dakaru a Konakry na Guineji. Letoun Iljušin Il- 18 byl skoro nový, v dobrém technickém stavu a ani během letu posádka nehlásila žádné potíže.

Nízké mraky

Příčinou zřejmě byla mlha, která letadlu znemožnila plánované přistání na letišti v Rabatu v Maroku. Pilot tedy odklonil let na letiště u Casablanky. Jenže i tady se nad dráhou vznášela nízká oblaka, která během přistávání letadla ještě klesla. První pokus o přistání se nezdařil, pak posádka žádala o povolení přistát na jiném letišti. Nikde ale československý letoun nechtěli. Dispečer jim to chtěl oznámit, letoun se už ale nehlásil.

Havárie a požár

Asi 13 kilometrů od dráhy totiž v zemědělské oblasti havaroval. Místní nehodu viděli, zburcovali policisty a vydali se na místo havárie. Z hořícího letounu se jim ale nepodařilo nikoho vyprostit. Požár se kvůli unikajícímu palivu rozhořel natolik, že se k troskám nedalo přiblížit.

Zavadil o dráty elektrického vedení 

Stopy na místě tragédie vyšetřovatelům ukázaly, že letoun nejprve škrtl o terénní vyvýšeninu, pak narazil do elektrických drátů. To už stroj piloti nedokázali zvládnout a následoval náraz. Proč ale vůbec letěli tak nízko, se nezjistilo. Mohlo jít o špatně nastavené výškoměry, které požár kompletně zdevastoval a nešlo je už prozkoumat. Také se mohlo stát, že se snažili letoun navést pod oblačnost, která byla asi ve 100 metrech nad zemí, nebo se dostatečně nevěnovali řízení.

Jiný stroj byl sestřelen raketou?

Ještě záhadnější je havárie stejného typu letadla, která se stala téhož roku v březnu. Letoun Československých aerolinií se tehdy zřítil u Norimberku, ještě před prvním mezipřistáním v Curychu. Stroj s 52 lidmi na palubě náhle spadl z výšky 6000 metrů, prakticky se ve vzduchu rozpadl. Nikdo nepřežil. Příčiny neštěstí vyšetřovaly tehdejší západoněmecké i československé orgány, zůstávají však dodnes neznámé. Spekulovalo dokonce o tom, že byl letoun sestřelen americkou raketou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.