Nový objev vědců: Co má společného medvěd s člověkem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nový objev vědců: Co má společného medvěd s člověkem!

Lední medvěd je taky pořádný lenoch.
Lední medvěd je taky pořádný lenoch. (Studie v časopisu Journal of Experimental Biology)

Vědci zkoumají leccos, vliv úplňku na červeň ředkviček, počet kmitů křídel vážky před bouřkou, ale třeba také co mají společného medvědi a lidé. Kromě chuti k jídlu, na sex a obliby spánku jsou stejně líní! Řekněme spíš, že jsou rozvážní a stejně vážní také šetří energií!

Vědci v medvědím středisku univerzity v americkém státě Washington přišli na to, že medvědi grizzly se po krajině pohybují podobně jako většina lidí. Dávají přednost stezkám po rovině, vrstevnicím, neradi stoupají do svahů.

Šup na běhátko

Pro medvědy tu zkonstruovali speciální běžecký trenažér. Motivovali je nakrájenými jablky a párkem. Devět z nich (samci i samice) naučili chodit po pásu, který různě nakláněli, měnili složení vzduchu i rychlost, lákali na dobroty. Výsledek? Nepopoběhl ani jeden. Experti tak zjistili, že pro medvědy je z fyziologického hlediska nejefektivnější kráčet rychlostí okolo 4,1 km/h – v takovém tempu spotřebují nejméně kyslíku.

V přírodě jsou ještě pomalejší

Tedy jako lidé, ti chodí podobnou rychlostí. Také jsou stejně jako lidé podle všeho stvořeni k lenošení. Ve skutečnosti se v přírodě, po Yellowstonském parku, toulají fyziologicky neefektivní a loudavou průměrnou rychlostí 2,2 km/hod. Vrozená preference nehýbat se je pro nás užitečná od té doby doby, kdy lov a sběr vyžadovaly na rozdíl od odpočinku ve stínu stromů hodně úsilí a mnoho kalorií. Příliš malá aktivita nám však dnes, když je všude jídla dostatek, působí zdravotní problémy.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.