Návrh ve Sněmovně: Komunistům sníží důchody?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Návrh ve Sněmovně: Komunistům sníží důchody?!

Koalice SPOLU: Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Koalice SPOLU: Marian Jurečka (KDU-ČSL) (Foto Blesk - Michal Protivanský)

Nižší důchody pro lidi, kteří pracovali pro minulý režim? To teď navrhuje šéf lidovců Marian Jurečka (40). Členové vlády, exposlanci, členové i zaměstnanci ÚV KSČ, nebo příslušníci StB či další pohlaváři by tak měli mít nižší důchody. A podle odhadů má jít až o 15 tisíc lidí!

Komu a o kolik by se měly penze krátit, má pomoci zjistit Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Jeho informace mají vést k vyhledání osob. ÚSTR by také vydával potvrzení o době služby. Zápis v rejstříku by byl vyloučený ze soudního přezkumu a přezkoumatelné by bylo až potvrzení ústavu, pokud by dotčený člověk zažaloval rozhodnutí o snížení důchodu. A jak by ke krácení mělo dojít? „Nově by se tedy důchod stanovoval tak, že se do něj nezapočítá doba, kdy dotyčný pracoval pro stát v politické či jiné funkci. Výsledná výše penze by mu pak mohla poklesnout zhruba na průměrný důchod,“ přiblížil plány šéf KDU-ČSL Marian Jurečka s tím, že by podle odhadů mohlo jít zhruba o 15 tisíc lidí.

Narovnání křivd

„Jde o snížení důchodů komunistickým pohlavárům a těm, kteří v minulosti tady sloužili komunistickému režimu, který perzekuoval statisíce lidí v Československu, na území Česka,“ oznámil Jurečka. Ten také argumentuje tím, že právě lidé v exponovaných pozicích měli na svou dobu nespravedlivě nadprůměrné odměny, z nichž těží dodnes. Podle něj jsou tato privilegia nezasloužená, nespravedlivá a nemorální. Vládní předloha o důchodech, do níž chce šéf lidovců svůj návrh vložit, míří teprve do druhého čtení. Jestli Jurečkův návrh nakonec dostane podporu, se teprve rozhodne.

Kdo by přišel o zvýhodnění

*příslušníci StB

*příslušníci Zpravodajské služby generálního štábu

*příslušníci zpravodajských jednotek pohraniční stráže

*členové vlády

*poslanci České národní rady nebo Federálního shromáždění

*členové nebo zaměstnanci Ústředního výboru KSČ

*další zaměstnanci nebo významní funkcionáři

Štrougal, Fojtík a další přijdou na buben?

Mezi posledními vysoce postavenými funkcionáři bývalého režimu je například bývalý federální premiér Lubomír Štrougal (96), federální exministr vnitra Vratislav Vajnar (90) či dlouholetý stranický ideolog Jan Fojtík (93). Proti prvním dvěma bylo ještě donedávna vedeno trestní stíhání a hrozilo jim dva až deset let vězení za zneužití pravomocí, když měli vědět o tom, že se na hranicích střílí. Oba ale prý trpí duševní poruchou. Policejní Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) nyní stíhá i Fojtíka a obvinil i předlistopadového generálního tajemníka KSČ Milouše Jakeše (†97). Ten ale loni zemřel. Jakeš se Aha! před pěti lety pochlubil s svou výší důchodu. Jeho penze činila tehdy 17 700 korun.

Dnešní komunisté: Pomsta není program

Proti návrhu, aby se snižovaly důchody předlistopadovým funkcionářům se postavila KSČM. „Místo toho, aby předkládali pozitivní program, jen špatně opisují od sousedů, nepochopili poučení, že pomsta není program,“ napsal v reakci na Jurečku šéf komunistů Vojtěch Filip (66). Proti návrhu je i další komunistický poslanec Jiří Dolejš (60), který v rámci partaje patří do umírněnějšího křídla. „Když si ale někdo 32 let po dějinné události vzpomene, že se zahojí na velmi starých lidech, kteří mají vyměřený nějaký důchod, a bude jim ho snižovat, to není úplně fér,“ řekl Radiožurnálu.

Poslední šéf »estébáků«

Lorenc se chce bránit

Podobný zákon v červnu schválila i Národní rada na Slovensku. Vládní poslanci tak schválili zákon, který má podobné parametry jako lidovecký návrh. Novinka by měla začít platit už od srpna a vztahovat by se měl podle odhadů asi na 5 tisíc osob. Podle posledního šéfa tehdejší tajné policie StB Alojze Lorence (82) jde ale o nespravedlnost. „Lituji nespravedlností, které byly v období studené války způsobené kterýmkoliv. Napravovat však minulou nespravedlnost novou nespravedlností, není principiálně správné, ani politicky moudré,“ řekl před nedávnem slovenské TV Markíza s tím, že pokud něco takového začne platit na Slovensku, zřejmě by se bránil.

Víte, že...

...důchodové dávky pracovníkům pro totalitní režim snížili také v Estonsku, Lotyšsku, Maďarsku, Polsku a Německu.

Přečtěte si
pozorovatel1952
11. 7. 2021 • 22:20

V návrhu jsou i poslanci. Na rozdíl od dneška to ale byla neplacená funkce a za zasedání brali jen náhradu mzdy. Jurečka by tedy snížil důchod třeba horníkovi, který (na rozdíl od dnešních poslanců povalečů) dřel celý život jako kůň a z funkce nic neměl!

leros
11. 7. 2021 • 10:17

avina, Zeman je taky důchodce ne? V daleko horším stavu než ty, co zde jmenuješ.

donypan
9. 7. 2021 • 11:38

Místo toho aby situaci v zemi už tak rozklíženou zklidnili,tak pořád budou přelévat olej do ohně.Jureča a ta jeho prostitutaka strana ,která půjde s každým jen aba byla ve vládě,by měl zrušit všechny flandáky,kteří společnosti nic nedávají a jen parazitují.

adeso
9. 7. 2021 • 11:20

Jurečka by měl mít patent na doživotní idi----i. Něco tak pi---o a odpudivého ----- brrrr

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.