VELKÁ ANKETA AHA! Špitály skoncovaly s blafy!
Svíčková na smetaně, gnocchi či kuskus a jiné pochutiny jako z restaurace? I to si můžete dopřát v nemocnici. Deník Aha! zjišťoval, jestli podle nové příručky ministerstva zdravotnictví vaří kromě Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, kterou ministr Adam Vojtěch (34, za ANO) dával za vzor, i jinde. A vypadá to, že na kvalitě stravování záleží všem.
Aha! se ptalo největších nemocnic
1. Plánujete se řídit touto novou metodiku – proč ano, proč ne?
2. Můžete uvést, jaké máte v současnosti náklady na stravování a jak by se mohly zvýšit kvůli nové metodice?
THOMAYEROVA NEMOCNICE PRAHA
Mluvčí Petr Sulek:
1. „Ano, máme v plánu se řídit novým metodickým doporučením. Důvodem je ještě větší zlepšení nutriční péče a zvýšení kvality nemocničního stravování jako takového. Nicméně musíme rovněž uvést, že náš současný systém nemocničního stravování byl nastaven dobře a splňoval všechny požadavky kladené na zdravou a vyváženou stravu, a to v souladu s našimi nutričními specialisty.“
2. „Cílem je, aby se do nastavené současné stravovací jednotky vešly i náklady na požadované diety v souladu se stanovenou metodikou. Naši nutriční specialisté zahájí přípravu nových diet a jejich začlenění do pacientského jídelního lístku.“
FAKULTNÍ NEMOCNICE OSTRAVA
Mluvčí Iva Piskalová:
1. „My se metodikou řídíme již od jejího zavedení, tedy od 30. září loňského roku. Není pro nás problém řídit se těmito doporučeními, protože jsme v rámci pracovní skupiny při ministerstvu na jejich tvorbě také spolupracovali.“
2. „Náklady se kvůli nové metodice nezvýšily, jsou každoročně valorizovány. Kvalitní potraviny jsme vždy pro přípravu stravy používali a používáme.“
MASARYKŮV ONKOLOGICKÝ ÚSTAV BRNO
Mluvčí Pavel Kachlík:
1. „Každý rok je provedeno šetření o spokojenosti se stravou a na základě zjištění je prováděna úprava jídelníčku např. takto byla navýšena porce másla (z původního 10 g másla ke snídani nebo studené večeři na 20 g). Stejně tak již několik let nabízíme pacientům s danými dietami možnost výběru z obědů. Variantami jsou pokrmy tradiční české kuchyně (např. svíčková pečeně, knedlík nebo vepř. vrabec, dušená kapusta, brambory) a moderní kuchyně (např. gnocchi s kuřecím masem a dýňovým pyré nebo lasagne s tuňákem, zeleninový salát).“
2. „Nutné je zdůraznit, že MOÚ pečuje o pacienty se specifickými nutričními potřebami, která provázejí onkologická onemocnění. V MOÚ je dietní systém pravidelně aktualizován a nastaven podle aktuálních odborných doporučení. Úprava hodnot vychází jednak z našich reálných jídelníčků pro pacienty, které musíme propočítávat z důvodů prokazování plnění limitů daných dietním systémem.“
Odpovědi tiskových mluvčích dalších velkých nemocnic najdete v tištěném vydání středečního Aha! (7. 7. 2021)