Jízdenkyv Praze zdraží: Lístek bude stát 30 Kč, měsíční kupon 640 Kč | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jízdenkyv Praze zdraží: Lístek bude stát 30 Kč, měsíční kupon 640 Kč

PRAHA – „Ceny jízdného chceme zvýšit od ledna příštího roku. Základní dvacetikorunový lístek by podle našich představ měl stát třicet korun, cena kuponů by se měla zvýšit o 28 až 39 procent,“ oznámil včera ředitel Dopravního podniku hl. města Prahy Martin Dvořák, který chtěl, aby jízdné platili i důchodci po sedmdesátce.

..

Cena přestupní jízdenky by tak vzrostla o neuvěřitelných 50 % a měsíční kupon o 39 %. Nejméně by měl zdražit roční kupon. „Roční kupon by měl podražit o osmadvacet procent. Čím kratší kupon, tím by mělo být zdražení výraznější,“ uvedl Dvořák.

Pražané ale mají ještě naději, že k tak výraznému zdražení nedojde. Musí je totiž v úterý odsouhlasit rada hlavního města. „Náš návrh se u rady nesetkal příliš s pochopením,“ přiznal Dvořák, ale dodal, že od něj nechce ustupovat.

Šéf dopravního podniku přiznal, že chtěl zpoplatnit jízdné i důchodcům. „Uvažovali jsme o zpoplatnění jízdného i důchodcům nad 70 let, ale nakonec jsme na to neměli sílu,“ řekl Dvořák.

Jaký je důvod pro zdražování? „Zvyšují se ceny energií, vzroste daň z přidané hodnoty a přibývají nové spoje a stanice metra,“ zdůvodňuje Dvořák a připomněl, že šetřit se bude i na zaměstnancích, začne se propouštět.

Jaké změny se chystají ?

● Jízdenky by měly podražit o 50 %, dvacetikorunová na 30 Kč.
● Nejméně, o 28 procent, má podražit roční kupon. Nejvíce měsíční – o 39 procent.
● Zůstanou zachovány slevy pro mládež a seniory.
● Připravuje se rodinné jízdné. Roční a pololetní kupony by byly určeny pro rodiny, kde jsou dva dospělí a dvě děti.
● Uvažuje se také o studentských kuponech na deset měsíců.

9.11.2007

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.