Bránit se se zbraní v ruce? V Česku už to bude legální | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bránit se se zbraní v ruce? V Česku už to bude legální

ilustrační foto
ilustrační foto (Profimedia.cz)

Se zbraní v ruce bude možné chránit sebe i druhé. Poslanci totiž schválili ústavní zakotvení. Změnu požadovala i petice, kterou podepsalo přes 102 tisíc lidí.

„Právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon,“ bude nová pasáž vepsána do Listiny základních práv a svobod, jejíž znění včera 141 hlasy ze 159 schválili poslanci. Proč k tomu vlastně dochází? Evropská komise chce omezit vlastnictví zbraní včetně legálně držených, a to kvůli boji proti terorismu.

Podle odpůrců ale teroristé většinou používají nelegálně opatřené zbraně, proto je nesmysl omezit ty, co je mají pořízené podle zákona. „Úpravou listiny zde nevznikne žádný Divoký západ s pistolníky s kolty proklatě nízko,“ řekla předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (47, ODS) s tím, že díky ústavnímu zakotvení má Česko lepší pozici pro jednání s EU. Změnu ještě musí posvětit Senát a podepsat prezident Miloš Zeman (76).

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.