Úspěšně řeší deformace u dětí léky na rakovinu: Přichází naděje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Úspěšně řeší deformace u dětí léky na rakovinu: Přichází naděje!

Šťastná studentka Aneta Zouharová.
Šťastná studentka Aneta Zouharová.  (Foto Aha! – Jiří Nováček a FN Brno)

Naděje svitla nemocným a těžce zkoušeným dětem a jejich rodinám. V Brně úspěšně léčí vrozené deformace u dětí stejnými léky, jaké pomáhají u dospělých při léčbě rakoviny.

Vrozená porucha buněk, které tvoří cévní systém, se vyskytuje u jednoho až dvou pacientů ze sta tisíc lidí. „Porucha způsobená genetickou mutací krůček po krůčku postihuje kůži, podkoží, svaly. Pacient se postupně stává invalidním a může i zemřít,“ řekl Aha! přednosta Kliniky dětské onkologie Jaroslav Štěrba. Na podzim začali v Brně experimentálně a úspěšně podávat osmi vážně nemocným malým dětem látku alpelisib, která se používá u dospělých pacientek s karcinomem prsu. Pro děti to znamená obrovskou úlevu a zmírnění utrpení. Odmalička do dospělosti prodělávaly totiž desítky těžkých a bolestivých operací. Zlá nemoc se ale vždy vracela. „Pacientům se po podání látky deformace významně zmenšily, na váze to znamenalo úbytek o sedm až osm kilogramů. Zásadně se zmenšila se i bolestivost orgánů,“ řekl Jaroslav Štěrba. Dívka s nemocnou nohou dokonce zhubla o osm kilogramů. „Z hlediska funkčního i subjektivního vnímání jde o obrovský pokrok,“ shodují se lékaři. Vedlejším příznakem je podle nich zvýšený stav krevního cukru, zejména u dospělých pacientů.

Veselá studentka Hana Sušovská.

Aneta se poprvé cítí fajn

Studentka pedagogické školy Aneta Zouharová (16) ze Zlína trpěla odmalička deformací lopatky a paže. Absolvovala desítky operací. „Mohu dělat už úplně všechno. Nemám žádné vedlejší příznaky ani omezení. Cítím se popré v životě jako zdravá holka,“ svěřila se dívka.

Hanka se těší na cestování

Studentka Hana Sušovská (17) z Ostravy se konečně začíná zvedat z vozíčku. Malformace totiž už v raném děství postihla její nohu. „Mým snem je cestovat. Věřím, že to bude brzy možné,“ plánuje dívka, že bude popré v životě „skákat přes kaluže.“

Pojišťovny léčbu proplácejí

Cílený experiment brněnských lékařů není zatím schválený Evropskou unií, nese ale úžasné výsledky. Pojišťovny proto léčbu na základě dohody s lékaři proplácejí. Nejmladšímu pacientu je rok a půl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.