Pochlubil se fotkami z Plešného jezera: Za koupání zaplatí až 100 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pochlubil se fotkami z Plešného jezera: Za koupání zaplatí až 100 tisíc!

Plešné jezero na Šumavě.
Plešné jezero na Šumavě. (Foto NP Šumava, Facebook)

Veřejné koupaliště si milovník plavání udělal z chráněného ledovcového Plešného jezera na Šumavě. Na sociální síti se tím pak ještě pochlubil. Čeká ho teď tučná pokuta od správy Národního parku (NP) Šumava.

ěhem uplynulé zimy lidé masově bruslili na Čertově a Černém jezeře. Teď už se tam smáčejí první otužilci. Muž, který se tím pochlubil, si ale pěkně naběhl. Nejen, že se do něj lidé v diskuzi pustili, ale teď jdou po něm i pracovníci NP Šumava.

Znají totožnost

„O tom, co udělal, víme. Známe jeho totožnost a přestupek budeme řešit ve správním řízení,“ uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Muži hrozí pokuta až 100 tisíc korun. Muž, který se v jezeře smočil, se na sociální síti hájil, že vše bylo legální. „Pro všechny, co mě nazvali ignorantem, arogantním člověkem a hovadem. Ten vstup do toho jezera mi byl povolen orgánem NP Šumava, abyste o tom věděli,“ tvrdil.

Povolení? Nesmysl!

„Je to absolutní hloupost a lež. Koupání v jezerech jsme nikdy nedovolili. Nikdy jsme také výjimku jednotlivci či skupině ke koupání nevystavili a také nevystavíme,“ reagoval Dvořák. 

Cedule pro ignoranty

Kvůli neukázněným lidem minulý týden pracovníci NP Šumava umístili nové cedule u Čertova a Černého jezera. Právě tady se dříve koupalo nejvíce lidí. „Vždy jsme slyšeli výmluvu, že nevěděli, že se to nesmí, nikde zákaz neviděli, není to tam napsané. Tak jsme na cedule přidali i piktogramy. Nemůže se teď stát, že by někdo nevěděl, co se nesmí dělat,“ řekl Dvořák. Na místě je možné dostat pokutu až 10 tisíc a ve správním řízení až 100 tisíc Kč.

Řádili i v zimě

Lidé letos v lednu obsadili zamrzlou plochu Čertova jezera a udělali si tu veřejné kluziště. Když je strážce parku vyháněl, sprostě mu nadávali. „Na místě dostávali pokuty 5000 korun,“ uvedl Dvořák. Pracovníci NP Šumava také řešili případy lidi, kteří dali své fotografie na sociální sítě. Pokutu 5000 korun dostaly třeba dvě ženy. První se procházela po zamrzlém Čertově jezeře, druhá se nechala vyfotit u slavné břízy na Jezerní slati. „Přiznala se k tomu a omluvila se,“ dodal Dvořák.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.