Státní zástupce se zastal odsouzeného: Nižší trest za schvalování útoků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Státní zástupce se zastal odsouzeného: Nižší trest za schvalování útoků

Benedikt Čermák u soudu.
Benedikt Čermák u soudu. (Foto ČTK/Luděk Peřina)

Za schvalování útoků v mešitách si měl odsedět šest let. U Vrchního soudu v Olomouci ale došlo k nezvyklé situaci. Proti výši trestu se odvolal nejen odsouzený Benedikt Čermák (22), ale dokonce i státní zástupce.

„Jak jim chutná jejich medicína! Dobrá práce!“ Tento popisek pod videi z řádění Brentona Tarranta, při kterém zemřelo 51 lidí, připsal Čermák na sociální sítě. Krajskému soudu v Brně to stačilo, aby jej poslal na šest let za mříže. Trest se zdál nepřiměřeně tvrdý i Vrchnímu soudu v Olomouci. Čermákovi snížil trest na tři roky vězení se čtyřletou podmínkou. Trest tak nyní odpovídá rozsudkům jiných soudů. Bez výjimky totiž v obdobných případech také volily podmíněné tresty.

Střelba v mešitách

Brenton Tarrant útočil v novozélandském Christchurchi 15. března 2019. Zastřelil 51 muslimů, dalších pět desítek bylo zraněno. Soud mu uložil doživotní trest bez možnosti podmínečného propuštění.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.