Babiš ztratil podporu komunistů: Co teď bude s vládou? Předčasné volby? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Babiš ztratil podporu komunistů: Co teď bude s vládou? Předčasné volby?

Premiér Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš (Blesk:TONDA TRAN)

Vláda přišla o podporu komunistů a v dolní komoře Parlamentu začíná být živo. Opozice totiž uvažuje, že by mohla vyslovit vládě nedůvěru. Anebo rozpustit Sněmovnu a uspořádat předčasné volby.

K tomu, aby se Sněmovna rozpustila, je potřeba 120 hlasů poslanců. A z opozice zaznívají hlasy, že toto by bylo nejlepší řešení, jak reagovat na to, že vláda nemá většinu ve Sněmovně. Pro toto řešení jsou obě koalice Spolu (ODS, lidovci, TOP 09) a také Piráti se Starosty. Je tu ale problém, jelikož v Senátu nyní leží novela volebního zákona, a dokud ten nebude schválen, volby se konat nemohou. To SPD a komunisté by se nebránili vyslovit nedůvěru vládě. Jenže toho se bojí zbylé opoziční strany, jelikož v tu chvíli by byl na tahu prezident Miloš Zeman (76). A ten by mohl nechat dovládnout premiéra Andreje Babiše (66, ANO) nebo instalovat úřednickou vládu. A toho se některé partaje bojí.

„Úřednickou vládu v této době považuji za riziko, a proto považuji rozpuštění sněmovny za poctivější řešení, které dá možnost rozhodnout občanům ve volbách, nikoliv prezidentovi,“ uvedl šéf Starostů Vít Rakušan (42). Podobně pak mluvil třeba šéf lidovců Marian Jurečka (40), podle něhož by úřednická vláda mohla dělat těžko zvratitelné změny bez politické zodpovědnosti. Připraven hlasovat o nedůvěře vládě je pak i předseda těch, kteří vše odstartovali, totiž komunistů. „Iniciovat nic takového nebudu, ale pokud přijde hlasování, tak jsem připraven hlasovat pro vyslovení nedůvěry. Naše dohoda byla o toleranci, nikoliv o podpoře,“ sdělil Vojtěch Filip (66).

VOLBY V LÉTĚ NEBO V ŘÍJNU

Pokud by se Sněmovna skutečně rozpustila, termín voleb by nejspíš byl až po 1. červenci. Podle pravidel od tohoto data začínají platit schválené zákony, tedy i novela toho volebního, pokud projde Parlamentem a podepíše ji prezident. Pokud ale dolní komora vydrží, uskuteční se volby v řádném termínu, tedy 8. a 9. října.

Přečtěte si
hillaarkaa
15. 4. 2021 • 11:50

nedivím se,každej už má tohoto "súdruha" plné zuby..Jen škodí,kdo se mu postaví,toho hned vyhazuje..Nyní má nového soukmenovce s krycím jménem "kůže"

hillaarkaa
15. 4. 2021 • 11:49

nedivím se,každej už má tohoto "súdruha" plné zuby..Jen škodí,kdo se mu postaví,toho hned vyhazuje..Nyní má nového soukmenovce s krycím jménem "kůže"

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.