Unikátní objev ve Veselí nad Moravou: Garáž na hradbách z 15. století! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní objev ve Veselí nad Moravou: Garáž na hradbách z 15. století!

Historické jádro ostrovního města Veselí nad Moravou.
Historické jádro ostrovního města Veselí nad Moravou. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk a Archaia Brno, Vojtěch Peša)

Velká náhoda přinesla unikátní objev. Při hloubení základů pro garáž narazil muž ve Veselí nad Moravou na staré zdivo. Archeologové zjistili, že dům v ulici na Rybníčku skrývá pozůstatek městských hradeb z první poloviny 15. století! O jejich existenci neměli domácí dlouhá staletí ani tušení.

„Pětimetrová hradba je široká 1,2 metru. Ústila do obloukové bašty,“ řekl Aha! badatel Jakub Šimík. „Vykopat středověké hradby je u nás velmi vzácné. Řada z nich vzala časem zcela za své,“ dodal.

Kachle s erbem

Hradby ve Veselí nad Moravou mají podobný osud. „Část jich zmizela úplně, pozůstatky jsou ale dodnes viditelné ve zdích starých domů,“ řekl archeolog. Badatelé unikátní hradby pečlivě prozkoumali. V nejromantičtější části malého města pod nimi vykutali řadu cenností, mezi nimi i vzácné malované kachle s městským erbem.

Stavbu dokončí

Místní domkář se ale nemusí obávat, že by snad garáž nedostavěl. „Nález jsme zaměřili, zdokumentovali pro budoucí věky i další zkoumání a přikryli geotextiliemi. Na nich pak kýžená garáž může vyrůst,“ usmál se archeolog Jakub Šimík.

Obepínaly ostrovní město

Archeologové odkryli části opevnění za dnešním kostelem sv. Bartoloměje, na východní straně. Při rekonstrukci Zámecké ulice objevili i část tzv. Horní brány, kterou se do města vstupovalo. Nejnovější úsek hradby z doby husitských válek se objevil na Rybníčku, na jižní straně města.

Blahobyt u řeky

Plně kamenná podoba hradby dokazuje ekonomickou sílu středověkého Veselí. Kámen se totiž musel dovážet z poměrně velké vzdálenosti. „Zánik hradby jistě souvisí se zachycenou statickou poruchou, kdy se část hradby sesunula jižním směrem,“ míní Jakub Šimík. Není ale zatím vyloučeno, že ji poškodily i nějaké válečné akce.

Hlídka před nájezdník

Bartolomějský ostrov ve Veselí nad Moravou je historickým jádrem slováckého městečka. První osídlení je z pravěku a raného středověku, zmínka o Veselí je z poloviny 13. století. Šlo původně o nevelké poddanské sídlo, které se podílelo na ochraně hranice před nájezdníky. Po polovině 14. století získala ostrovní osada i městská práva.

Víte, že...

...nejzachovalejšími hradebními opevněními, stejně starými jako ve Veselí nad Moravou, se může u nás chlubit Polička či Nymburk?



Přečtěte si
j.p.toman
15. 4. 2021 • 08:45

To musela být příšerná práce dostat ty hradby pod garáž.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.