Jste bez proudu? Poradíme, co dělat, když vypadne elektřina | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Jste bez proudu? Poradíme, co dělat, když vypadne elektřina

 (dotFOX)

Být bez elektřiny není žádná sranda, elektrický proud potřebujeme nejen ke svícení, ale i k napájení celé řady domácích spotřebičů a drobné elektroniky. Není proto divu, že, když se ocitneme bez elektřiny, řadu lidí přepadají panické pocity. Co v takové situaci dělat?

Nejdůležitější je zjistit, co se vlastně stalo. Chyba může být na vaší straně, stejně tak na straně dodavatele či distributora.

Co udělat jako první? Najít a zkontrolovat pojistky

Zasunuli jste do zásuvky varnou konvici a najednou vás překvapil výpadek elektřiny? Rozsvítili jste světlo v ložnici nebo zapnuli televizi? I prasklá žárovka vám může vyhodit pojistky. V takovém případě půjde nejspíš o lokální problém jen u vás doma.

Pokud nepomůže zkontrolovat a nahodit hlavní jistič, budete muset zavolat elektrikáře. Dobré je si ale ještě předtím ověřit, zda proud nefunguje jen u vás nebo i u sousedů, bydlíte-li v bytě, stačí vyjít na chodbu a rozsvítit nebo přivolat výtah.

Když je chyba na straně distributora. Co dělat?

Ne vždy musí být problém na vaší straně, mnohdy za výpadky stojí i odstávka elektřiny, a to ať už ta plánovaná či neplánovaná. Informace o všech odstávkách:

-        najdete na stránkách vašeho distributora,

-        dozvíte se na poruchové lince vašeho distributora.

Distributor Webové stránky Poruchová linka
ČEZ distribuce www.bezstavy.cz 800 850 860
E.ON distribuce www.egd.cz/elektrina 800 225 577
PREdistribuce www.predistribuce.cz 800 823 823

Plánovaná odstávka elektřiny vás nejspíš nepřekvapí, distributor je totiž povinen o ní informovat alespoň 15 dní dopředu, avšak za předpokladu, že se nebude jednat o krátkodobé přerušení a že odběratelé budou bez elektřiny déle jak 20 minut.

U neplánované odstávky je zapotřebí sledovat výše zmíněné webové stránky, popřípadě si zavolat na příslušnou telefonní linku, kde se dozvíte, proč k výpadku došlo a za jak dlouho bude problém vyřešen. Obvykle je příčinou porucha na přenosové soustavě nebo na vedení nízkého napětí.

Platíte za elektřinu? Nezaplacené účty vedou k odpojení

Pozor, někdy za výpadkem elektřiny stojí mnohem prostší důvod, a to nezaplacené účty. Pokud tak zjistíte, že hlavní jistič je v pořádku a že ani žádná plánovaná či neplánovaná odstávka elektřiny neprobíhá, ujistěte se, že nedlužíte dodavatelské společnosti.

Elektřina není zdarma, je nutné za ni platit, a ten, kdo opakovaně nehradí účty, je od zdroje odpojen. Zda to není i váš případ si ověříte na zákaznické lince vašeho dodavatele. K odpojení se obvykle přistupuje až po několika nezaplacených fakturách, nemusíte se tedy obávat, že vás jedna opožděná záloha dostane do průšvihu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.