Hamáček hodil Petříčka přes palubu: Chce srozumitelnou stranu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Hamáček hodil Petříčka přes palubu: Chce srozumitelnou stranu

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) potvrdil svůj konec ve funkci (12.4.2021).
Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) potvrdil svůj konec ve funkci (12.4.2021). (Reprofoto ČT)

Aby sociální demokracie působila před volbami srozumitelně, nechal odvolat její šéf a vicepremiér Jan Hamáček (42) ministra zahraničí Tomáše Petříčka (39, ČSSD) z vlády. Ten totiž proti němu neúspěšně bojoval o křeslo šéfa ČSSD.

Místo Petříčka by měl šéfovat české diplomacii znovu po letech Lubomír Zaorálek (64, ČSSD). Jenže ten teď vede rezort kultury a místo se mu měnit nechce. Přitom na jeho současné vládní křeslo by měl usednout starosta Náchoda a poslanec Jan Birke (51, ČSSD). Než se tedy Zaorálek k nabídce vyjádří, prezident Miloš Zeman (76) pověřil řízením diplomacie Hamáčka. Ten už si jednou zkusil šéfovat Černínskému paláci v době, kdy hlava státu odmítla jmenovat ministrem zahraničí Miroslava Pocheho (42, ČSSD).

„Sdělil jsem mu (Petříčkovi), že předám návrh na jeho odvolání. Není to rozhodnutí pana premiéra, není to rozhodnutí pana prezidenta - je to rozhodnutí sociální demokracie, která bude po této změně působit srozumitelněji,“ řekl k tomu včera Hamáček. Petříček totiž vládní spolupráci na víkendovém sjezdu ostře kritizoval. „Jan Hamáček mi nesdělil nějakou kritiku konkrétních kroků, které jsem na ministerstvu dělal... Pro mě je to politické rozhodnutí. Jestli je to otázka sjezdu, či je to jiný důvod, to se musíte ptát předsedy ČSSD,“ uvedl včera Petříček s tím, že v oranžovém dresu nadále zůstane.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.