Rajčata až do nebe, i když venku mrzne? Jde to!
Paní Zima ještě vystrkuje drápky, v Dolní Lutyni na Karvinsku jsou už téměř 12 metrů vysoké rostliny rajčat obaleny červenými, žlutými a oranžovými plody. Denně jich ve skleníku otrhají čtyři tuny.
Na 11,5 hektarech dozrává úroda čtyřikrát ročně, první sklizeň začíná právě nyní. „Rajčata jsou pěstovaná v kokosovém substrátu,“ popisuje manažerka farmy Bezdínek Monika Zábojníková (39). Místo postřiků používají zahradníci dravé ploštice, dá se tak nadneseně říct, že hodní broučci likvidují ty zlé. Opylení mají na starosti zase čmeláci, kteří mají úly pod záhony. Na kilo vonících plodů spotřebuje rostlina 15 litrů vody. „U polní produkce jde řádově o stovky litrů,“ dodala Zábojníková.
Zdravější vařená
Rajčata obsahují antioxidant lykopen, který chrání před rakovinou. Nejvíc ho lidské tělo dokáže získat z tepelně upravených plodů.