Častější testování zaměstnanců: Samovýtěr jednou za... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Častější testování zaměstnanců: Samovýtěr jednou za...

Ilustrační foto
Ilustrační foto (profimedia.cz)

Opravdu bezpečný zaměstnanec? Takový, který se testuje aspoň jednou za pět dní. Vláda zřejmě pochybuje o tom, že antigenní samotesty, které si musí dělat už i zaměstnanci nejmenších podniků, odrážejí skutečnou realitu.

Nedávný průzkum Svazu průmyslu a dopravy ukázal, že firmy rozhodně nejsou semeništěm koronaviru. Antigenní testy v podnicích odhalily méně než procento nakažených. Další, včera zveřejněný průzkum Svazu pak ukázal, že nakažených bylo ještě méně než půl procenta. Jenže kabinet zvažuje, aby se zaměstnanci testovali častěji. Nápad »jeden test za 5 dní« obhajoval v naposledy v neděli ministr zdravotnictví Jan Blatný (51, za ANO). „Počítám s tím, že se to stane, a věřím, že se to dá zavést naráz,“ řekl Blatný v ČT. Zavedení povinnosti by bylo podle něho v řádu dnů, aby se firmy mohly připravit. Včera k tomu vicepremiér Karel Havlíček (51, za ANO) řekl, že pokud se častější testy zavedou, bude to nejdříve od 12. dubna. Teď by to prý nemělo cenu. „Tento týden je krátký, příští týden také,“ vysvětlil.

Více peněz i garancí

Podniky už dlouho poukazují na to, že náklady firem na nákup testů jdou do desetitisíců u těch menších, do statisicíců pak u velkých firem. „Proto chceme, aby vláda zvýšila příspěvek na nákup samovyšetřovacího testu z 60 korun na 90 korun za kus. Zároveň by vláda firmám pomohla, kdyby nechala prověřit kvalitu dostupných testů na trhu nezávislou institucí a doporučila jen ty, které jsou dostatečně citlivé,“ uvedl Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy. Podle Havlíčka je vyšší příspěvěk státu na samotesty v jednání. „Ceny testů klesají, ale bude o tom případně ještě diskuze,“ napsal včera Aha!.

Peníze i za střídačku

Rodiče mladších dětí, které budou mít po otevření škol takzvanou rotační výuku, budou moci pobírat krizové ošetřovné. Budou ho dostávat za dny, kdy budou s potomky doma kvůli jejich vyučování na dálku. Na Twitteru to oznámila ministryně práce Jana Maláčová (39, ČSSD). Při rotační výuce se žáci ve škole střídají. Část dnů se učí distančně, část ve třídách.

Metnar už nemusí hrozit rezignací

Ministr obrany Lubomír Metnar (53, za ANO) už nebude muset rezignovat. Odchodem hrozil kvůli 10 miliardám, které mu vláda vzala loni z rozpočtu kvůli nátlaku komunistů a neměla se k jejich vrácení. V průběhu včerejšího jednání kabinetu se Metnar pochlubil, že peníze už armáda dostala všechny zpátky. Hospodařit by tak měla s rozpočtem 85,4 miliardy.

Bonus pro živnostníky pokračuje

S návrhem na prodloužení kompenzačního bonusu do konce dubna šla na vládu ministryně financí Alena Schillerová (57, za ANO). A výsledek? „Schváleno. Dalších až 30 000 pro OSVČ a společníky malých s.r.o. Nový kompenzační bonus až 1 000 Kč denně pokračuje a žádat o něj můžete hned od čtvrtka 1. dubna na webu,“ uvedla ministryně.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.