»Vražedný« přechod na letní čas: Zabije desítky Čechů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

»Vražedný« přechod na letní čas: Zabije desítky Čechů!

ilustrační foto
ilustrační foto (istock.com)

O hodinu kratší spánek zažijeme opět dnes v noci, kdy přejdeme na letní čas. Odborníci ale dlouhodobě varují, že střídání času už dávno nemá ekonomický efekt, kvůli němuž bylo zavedeno. Ba co víc, ročně i v Česku zabije až desítky lidí!

Pravidelné střídání letního a zimního času vede podle odborníků ke zdravotním problémům, a to v důsledku nesouladu našich biologických hodin se zavedeným časem. Původní účel, tedy ušetření elektrické energie a peněz, už přitom dávno neplní. „Z každých 60 tisíc korun uspoříme 50 haléřů. Kvůli takovým penězům by přece nezabíjel ani ten nejzrůdnější vrah. Střídání času ale takovým pomyslným vrahem je, prokazatelně i v Česku každoročně zabije desítky lidí,“ říká ekonom Lukáš Kovanda. Podle studií z celého světa totiž den po přechodu na letní čas stoupá počet infarktů, dlouhodobě pak lidé více umírají na rakovinu či kvůli nedostatečnému spánku v důsledku dopravních nehod.

Odborníci mají jasno

Řešení současné situace je přitom nasnadě. Evropská unie (EU) už v roce 2019 rozhodla o zrušení střídání času, jednotlivé státy se ovšem nemohou shodnout, jaký ponechat. Odborné společnosti v Česku i zahraničí se ale přiklání k trvalému zavedení tzv. zimního času. „Poskytne lepší seřízení našeho časového biorytmu s denní dobou a tím bude mít pozitivní dopad na zdraví člověka,“ řekla Alena Sumová z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR.

NEZAPOMEŇTE! Zítra se čas ve 2:00 posune na 3:00, a noc tak bude o hodinu kratší!

Co jsou to biologické hodiny?

Biologické nebo cirkadiánní hodiny označují soubor všech biologických faktorů, které umožňují živým organismům vnímání času. Americkým lékařům (Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash a Michael W. Young) se jako prvním povedlo izolovat gen, pomocí kterého rostliny, lidé i zvířata přizpůsobují své biologické rytmy pravidelnému rytmu dne a synchronizují je s otáčením Země, za což dostali v roce 2017 Nobelovu cenu za medicínu. Následné výzkumy podle nobelovského výboru prokázaly, že dlouhodobý nesoulad mezi naším životním stylem a biologickými rytmy může vést k rozvoji civilizačních chorob – problémů se srdcem, rakovinnému bujení či psychickým obtížím včetně depresí a sebevražd. Umělé střídání reálného (zimního) a letního času pak tento nesoulad ještě prohlubuje.

Poprvé za války

Nápad na zavedení tzv. letního času pochází z Velké Británie. Prosadit se ho povedlo za první světové války roku 1916 v Rakousku-Uhersku a Německu, a to kvůli úspoře energií. V současnosti ho používá většina Evropy a Severní Ameriky. Zatímco odborníci se shodují na trvalém zavedení standardního (zimního) času, některé státy z jihu Evropy touží po trvalém letním čase, který by jim prodloužil noci v sezoně a tím pomohl turismu. Data v jižních státech Evropy ale paradoxně ukazují, že v těchto zemích letní čas vede naopak ke zvýšené spotřebě elekřiny.

Celý článek naleznete v tištěné podobě deníku Aha! (27. 3. 2021)

Přečtěte si
j.p.toman
28. 3. 2021 • 09:08

Tak proč se říká, že změna je život ? Je na to nějaká diagnóza ?

-bello-
27. 3. 2021 • 22:14

V životě mi nevadilo,V podstatě jsem to ani nepostřehla a nikdy se to u nás neřešilo debatami, k čemu taky ?

Řeči o rakovině atd. ať si " odborníci a bojovníci " nechají od cesty, nebo se toho chytne Csáková a bude peklo na zemi

Inka
27. 3. 2021 • 11:08

... pokud někdo cestuje, pracuje do noci, nebo na směny, flámuje...jednou vstává v osm, pak v deset, někdy v pět...tak ať mi kdokoliv vysvětlí, jak můžete pociťovat změny času, navštěvovat psychiatra, nebo se z toho hroutit ?! Pokud to tak je, není to změnou času, ale že je člověk normální idiot a hypochonder...😂

donypan
27. 3. 2021 • 10:22

Takovou jsem měl radost,že snad konečně už to skončí.Debilní výmysl.Celý týden jsem čekal na krtka,který ryje v lichou hodinu,než jsem si uvědomil,že na něho čekám v sudou.Příroda se prostě nedá obelstít.Okamžitě vrátit normální čas.

j.p.toman
27. 3. 2021 • 08:47

Hodně lidí skučí a naříká ohledně změny času, ale když se vypraví třeba do USA a čas se jim najednou posune o 6 hodin a při letu zpět znova, tak jim to nevadí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.