Terezka žije s půlkou srdce: Potřebuje auto a kyslíkový přístroj, místo toho jí snížili příspěvek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Terezka žije s půlkou srdce: Potřebuje auto a kyslíkový přístroj, místo toho jí snížili příspěvek

Terezka je usměvavá slečna, na které by nikdo na první pohled nepoznal, že má jen půlku srdce.
Terezka je usměvavá slečna, na které by nikdo na první pohled nepoznal, že má jen půlku srdce. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, archiv rodiny)

Je jí 13 let a už má za sebou 19 operací srdce! Terezka Kodýdková se narodila jen s půlkou srdíčka a nemocnice se tak staly jejím druhým domovem. Školačka se s osudem pere velice statečně.

Otec Terezky je řemeslník a přes týden odjíždí za prací mimo domov. Má se co ohánět, aby rodinu uživil a maminka Soňa nemůže chodit do práce, protože se malá pacientka bez soustavné péče neobejde.

Nemají nárok

Rodina žije v obecním bytě 2+1 a vlastní dvacetiletý vůz. Ten teď dosluhuje a rodina proto opakovaně žádala o příspěvek na auto. Marně. „Zkoušeli jsme to už třikrát, teď nám to opět zamítli. Prý nemáme nárok. Systém je nastaven tak, že děti s nemocným srdcem nemají šanci, protože mohou chodit a nejsou retardované. Že Terezka ujde maximálně 250 metrů a pak nemůže dýchat, to nikoho nezajímá,“ říká maminka Soňa.

Snížili příspěvek

Kvůli srdeční vadě se u Terezky přidaly problémy s dýcháním. „Na přístroj musí být napojena 16 hodin denně. Dýchá čistý kyslík, aby se plíce zregenerovaly. Na delší cesty musíme vozit kyslíkovou bombu,“ zoufá si Soňa Kodýdková a dodala: „Po pěti letech nám snížili příspěvek na péči. Přitom je na tom Terezka hůř, než dřív.“

Čeká na transplantaci

Podle odborníků Terezce pomůže jen transplantace srdce. Zatím ale dívka není kvůli nedostatečné činnosti plic ani na seznamu čekatelů. Až bude v lepší zdravotní kondici, má šanci na nové srdce.

Můžete přispět

Terezka byla jedním z dětí, na které lidé po celém Česku sbírali plastová víčka. Pomocnou ruku podal i regionální Nadační fond Srdce pro Strakonice. „Přispěli jsme na léky a pomůcky. Rodina ale potřebuje auto, které by Terezku vozilo na kontroly do nemocnic,“ řekla zakladatelka fondu Petra Kurschová. Přispět na vůz pro Terezku je možné na čísle účtu 77738601/2010.

Bojuje od narození

Terezčin boj o život začal už 6. den po porodu, když zkolabovala. Lékaři tehdy zjistili, že má jen polovinu srdce. Navzdory neveselým prognózám statečná holčička zvládla všechny operace a dál se pere se životem. Má uměle dodělaný krevní oběh a krev jí teče samospádem do plic. Má i kardiostimulátor.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.