Moje traktorová láska: Zetor slaví narozeniny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Moje traktorová láska: Zetor slaví narozeniny

Soňa a Lukáš. A traktor. Do jejich života prostě patří…
Soňa a Lukáš. A traktor. Do jejich života prostě patří… (Foto Aha! - Petr Podroužek, archív Soni Hourové Hálkové, Lenka Myšková, Zetor, ČTK)

Právě je to 75 roků, co byl vyroben první traktor legendární značky Zetor. Ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! utopil zetor jménem Máňa v rybníku herec Luděk Sobota, ve svém repertoáru ho má punková skupina Visací zámek. Ale název Zetor si dokonce nechal vyrýt do snubních prstýnků manželský pár z Kožlan v Plzeňském kraji.

Traktory Zetor začaly psát svou historii v poválečné době. První typ Z 25 má v křestním listu uvedené datum 15. března 1946. Název Zetor vznikl z písmene Z (jako ZET), které ve svém znaku používala brněnská Zbrojovka (kde byly první traktory vyrobeny), a jeho spojením se dvěma posledními písmeny slova traktor »OR«.

Sudičky to věděly

Mohla by si slavná značka vymyslet lepší reklamu, než jakou jí dělá Soňa Hourová (36)? To ona je patriot se smyslem pro dobrý vtip a nadsázku. „A proč ne? Je to můj život,“ říká šikovná traktoristka. Ale po pořádku. Když se Soňa, tehdy ještě Hálková, narodila, určitě stály u její kolébky tři sudičky. První pravila: „Holčičko, už brzy budeš jezdit v traktoru.“ Druhá si přisadila: „Uvidíš, že traktory Zetor se stanou tvojí celoživotní láskou.“ A poslední si také zavěštila: „A díky traktorům poznáš svého budoucího manžela!“ Jinak to snad ani nemohlo být, protože už ve dvou letech Soňa sedávala na klíně tátovi v kabině traktoru při jeho práci. „O pár roků později jsem pak z tátova klína traktor už sama taky řídila. Byl to parádní zážitek pro malou holku. Netrvalo však dlouho, a táta mě nechával dokonce Zetor řídit po polích a na cestách i samotnou, což mě hrozně bavilo.“

Traktory filmové

Traktory Zetor si zahrály v mnoha českých filmech. Asi nejpopulárnější, který byl pojmenován jako Máňa a patřil STS Chvojkovice, utopil ve snímku »Jáchyme, hoď ho do stroje!« František Koudelka (Luděk Sobota). Zetory se však projely i ve filmech Slavnosti sněženek, Rafťáci apod. Vloni byl na prodej za 100 tisíc korun traktor Zetor ze slavné české komedie – Marečku, podejte mi pero! Přitom ve filmu jen projel, když táhl stroj, který měl zásadní vadu, že nesel.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (21. 3. 2021)

 

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.