Blatný: Očkování pro chronicky nemocné a jednorázová vakcína! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Blatný: Očkování pro chronicky nemocné a jednorázová vakcína!

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO)  (Blesk:Daniel Černovský)

Přednostní očkování pro rizikové pacienty začne ve středu a v dubnu se Češi dočkají jednorázové vakcíny Johnson & Johnson. To jsou novinky, které včera ohlásil ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO).

Chronicky nemocní lidé se budou moci nově k očkování hlásit také přes rezervační systém. „Oprávněný zájemce o očkování se bude moci na základě kódu poskytnutého ambulantním specialistou registrovat k očkování v očkovacím místě pomocí centrálního rezervačního systému,“ vysvětlit novinku Blatný. Příslušný kód tak budou moci dostat i mladší ročníky, pro které by jinak rezervační systém ještě nebyl zpřístupněn.

Obezita či cukrovka

„Ambulantní specialisté nebudou očkování provádět, ale budou zhodnocovat to, kdo je chronicky nemocný. Toto všechno nastane od středy 24. března,“ doplnil šéf zdravotnictví. Podle něj půjde o přesně definované skupiny onemocnění. Přesný seznam diagnóz ale podle šéfa Sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka zatím není hotov. „Bude to cukrovka, obezita či ischemická choroba srdeční. Ambulantní specialisté budou vědět,“ uvedl ministr. Chroničtí pacienti se mohou už dnes hlásit k očkování u svých praktických lékařů či v nemocnicích, kde se léčí.

Jedna dávka u praktiků

Během dubna pak budou podle Blatného do Evropské unie dodány 3 miliony dávek jednorázové vakcíny od společnosti Johnson & Johnson. „V květnu to bude 13 a v červnu 39 milionů. Znamená to tedy, že již v dubnu budou do Česka dodány vakcíny pro desítky tisíc osob,“ upřesnil včera ministr. Vakcína má být zavážena přímo praktickým lékařům.

Přísně i přes Velikonoce!?

Zpřísněná opatření mají podle ministra Blatného trvat až do konce Velikonoc. O prodloužení nouzového stavu, který je k tomu nutný, pak bude vláda rozhodovat v pondělí. Ještě předtím chce ale ministr představit data o epidemické situaci a účinnosti opatření zástupcům politických stran. K prodloužení nouzového stavu, který končí v neděli 28. března, totiž kabinet musí získat podporu Sněmovny. Ta o něm má hlasovat ve čtvrtek či v pátek.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.