Analýza: Češi nenakupovali a nasyslili si 200 miliard Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Analýza: Češi nenakupovali a nasyslili si 200 miliard Kč!

Po rozvolnění prý budeme utrácet i za cestování.
Po rozvolnění prý budeme utrácet i za cestování.  (Foto ara)

Češi kvůli koronaviru nemohli nebo nechtěli nakupovat a uškudlili si 200 miliard korun. Zjistila to Česká národní banka. Také tyto peníze mohou prý po ústupu pandemie rychle vystřelit ekonomiku vzhůru.

„Udělali jsme si analýzu a z té vyplývá, že střední třída v ČR má v současnosti zhruba o 120 miliard více úspor, než by měla situaci, kdyby nebyl covid,“ řekl pro iDnes člen bankovní rady ČNB Aleš Michl (43). K tomu je prý třeba připočítat i 80 miliard, o něž jsou Češi bohatší díky snížení daní.

Tyto peníze za odložené nákupy podle něj po rozvolnění opatření skončí i v pohostinství či cestovním ruchu, které jsou krizí zdecimovány. Michl věří, že i naspořené miliardy pomohou rychle nastartovat ekonomiku, která ale podle něj na tom není tak zle, jak by se mohlo zdát. Ani v zadlužování nevidí žádnou tragédii. Pomohl nám prý, že neplatíme eurem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.