Neuvěřitelná víkendová akce: Lidé se masově vrhali do ledové vody | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Neuvěřitelná víkendová akce: Lidé se masově vrhali do ledové vody

Lidé se masově vrhali do ledové vody. Covidu navzdory...
Lidé se masově vrhali do ledové vody. Covidu navzdory... (Foto archiv otužilců)

Česko ovládl nový fenomén. Lidé se noří do ledové vody, aby otužili svoje tělo. Jejich počty v posledních měsících výrazně stouply. Přispěla k tomu především covidová pandemie.

Že lidé ve velkém propadli otužování, potvrdila i akce Covide, nezlob mě, se kterou přišel Turistický spolek Lipensko. Vyzval otužilce, aby se o víkendu v katastru svého bydliště vykoupali. Ohlas ke společnému otužování na dálku byl obrovský. Do ledových řek, rybníků i kádí se vrhly tisíce lidí napříč Českem.

Netušili, co spustí...

Kdo chtěl, mohl se na speciálním webu zaregistrovat a poslat svoji fotografii při koupeli. „Web sčítal účastníky a generoval jim účastnický list. Netušili jsme, co se spustí. Bylo vydáno 2346 účastnických certifikátů. To je ale jen špička ledovce. Odhadujeme, že se do ledových vod během dvou dnů ponořilo až desetkrát více lidí,“ řekl předseda Turistického spolku Lipensko Jiří Mánek.

Posílení imunity

Mnozí z těch, kdo našli zálibu v ledových koupelích, potvrdili, že s otužováním začali až v posledních měsících. „Sportovat pořádně není v současné době možné. Je to jediná akce, které se můžeme zúčastnit, a ještě při tom udělat něco pro své zdraví. Jedním z hlavních důvodů je posílení imunity. A když k tomu svítí slunce, je to ideální kombinace,“ shodli se.

Pokus o rekord

Původní záměr organizátorů vytvořit rekord v počtu otužilců, kteří se budou ve stejný čas koupat na různých místech Lipenské přehrady, vzal po vyhlášení lockdownu zasvé. „Byla to pro nás obrovská zkušenost. Už jsme domluveni s pelhřimovskou agenturou Dobrý den a v příštím roce se pokusíme o zápis do České knihy rekordů v počtu otužilců ve vodě,“ řekl Mánek.

Svátek otužilců?

Obrovský zájem o otužování inspiroval Turistický spolek Lipensko k tomu, aby byl vyhlášen Mezinárodní den otužilců. V mezinárodní databázi není, proto se už obrátil na Český olympijský výbor i na OSN. Ve hře je 6. březen. „Otužování pomáhá dobré mysli a v této době je to jako lék. Budu vyhlášení tohoto dne podporovat,“ řekl místopředseda senátního výboru pro zdravotnictví a ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala.

České Budějovice – řeka Malše

Otužováním ke kráse Otužování čtyřnásobné mamince Pavle Mynářové (37) z Českých Budějovic svědčí. V ledové vodě se koupe dvakrát týdně. Poprvé si to vyzkoušela před rokem a půl. Začínala postupně, jen ledovou sprchou po koupeli, pak si do sudu dávala na zahradě led. Nyní už vydrží i v ledovém Lipnu třeba pět minut. „V lipenském jezeře se koupu pravidelně. Když jsem doma v Budějovicích, vezmu za vděk Malší,“ svěřila se.

 Znojmo – řeka Dyje

Chlad vyplavuje hormony štěstí Martina Dvořáková s kolegy Erzou Doležalem a Leonou Dočekalovou se otužuje od října pro zdraví, imunitu, novou energii a dobrou náladu. Do Dyje se vrhli pod Mikulášským kostelem ve Znojmě a vydrželi v ní pět minut. „Studená voda vyplavuje hormony štěstí, a to nás baví. Svítí slunce, takové počasí je při otužování za odměnu. Teplota vzduchu je dva stupně, řeka je o stupeň teplejší,“ řekla Martina.

Vyšší Brod – Vltava

Byli nejdříve tři... Na začátku byli tři přátelé z Vyššího Brodu, kteří loni začali s otužováním. Po několika seancích se už přidávali další. Schází se každou neděli ve 14 hodin, aby se spolu zanořili poblíž Bílého Mlýna. „Teplota v řece bývá kolem necelých čtyř stupňů, počasí je proměnlivé. Od mrazu, kdy je pod nulou, po současných pár stupňů. Když je jakákoliv výzva, jdeme do toho,“ řekla Michaela Dvořáková.

Čkyně – řeka Volyňka

Z divadla do vody Partička otužilců ze Čkyně přes léto hraje amatérské divadlo a v zimě se noří do vod říčky Volyňky. Drží se hesel Otužováním ku zdraví a S humorem se lépe žije. „Ráno bylo asi minus 12 °C, pak to poskočilo na nulu. Voda ve Volyňce je studená i v létě. Teď měla jeden stupeň,“ uvedl při poslední koupeli jeden z čkyňských otužilců Pavel Pechoušek.

Chodov – lom

Koupou se i samurajové Sportovci, kteří se věnují bojovému umění, se otužují už 10 let. Na podzim vyzvali své malé svěřence i jejich rodiče, aby se v rámci anticovidu připojili. „Rodiče i děti to uvítali. Teď se nás otužuje kolem třiceti. Scházíme se dvakrát do týdne. Nejčastěji chodíme do lomu v Chodově u Karlových Varů. Voda tam má kolem 2 °C,“ řekl předseda Samurai Fight Club Chodov Václav Kolář.

Sychravá předpověď meteorologů

Sněžení a mrazíky vystřídá déšť a vítr 

Mrazíky s občasným sněžením v Česku vydrží do poloviny týdne. Pak přijde oteplení a s ním sychravo! Dnes bude oblačno až zataženo s ojedinělým sněžením a teplotami 1 až 5 °C, zítra oblačno až polojasno, po ránu až -8 °C, přes den pak až 8 °C. Sněžit bude ojediněle ve vyšších polohách. „Deštivé a větrné předjarní počasí vydrží až do začátku příštího týdne,“ říká meteoroložka Dagmar Honsová.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.