Plošné testování ve firmách: Co s neposlušnými zaměstnanci?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Plošné testování ve firmách: Co s neposlušnými zaměstnanci?!

Ode dneška musí testovat i firmy s více než 50 zaměstnanci.
Ode dneška musí testovat i firmy s více než 50 zaměstnanci. (Foto: ČTK/M. Krumphanzl, K. Šulová, V. Šálek, ara)

Otestujte se, nebo nebude výplata! Odmítnout vládní nařízení o povinném testování zaměstnanců může skončit pěkně draho. Nejen ztrátou peněž ale i výpovědí. Odbory však varují: zaměstnavatelé važte slova a s pracovníky se dohodněte!

Povinné testování se stává běžnou součástí chodu většiny firem. Co když ale zaměstnanci test na covid-19 odmítnou? Zaměstnavatel jim v takovém případě nesmí umožnit vstup na pracoviště. „Povinnost zaměstnance podrobit se testování tady skutečně je. Nemělo by se ale vůči těm, kteří test odmítnou, postupovat tvrdě. Měl by být nejdřív upozorněn na to, že je to závažné porušení jeho povinností,“ vysvětlil pro Aha! právník Jan Černý. Pokud by však zaměstnanec ani přes opakované upozornění neuposlechl, může mu opravdu hrozit vyhazov. „Pokud neuposlechne, mělo by se přistoupit například k neplacenému volnu. Následně by hrozila i výpověď,“ dodal Černý a varoval, že pokud by se někdo chtěl bránit u soudu, moc šancí na výhru nemá z důvodu probíhající pandemie.

Važte slova!

Podle odborového předáka Josefa Středuly (53) ale vyhrožování výpovědí rozhodně není na místě. „Jestliže někdo bude mít tendenci zaměstnanci vyhrožovat, že pokud se neotestuje, tak ho vyhodí z práce, tak by měl vážit každé slovo,“ uvedl pro Aha! Středula s tím, že zaměstnanci se testování většinou nebrání. On sám ho vnímá jako cestu k ochraně sebe a svých nejbližších. Že s nařízením nebudou mít zaměstnanci problém, doufá i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (39, ČSSD). „Pravidelné testování brání šíření nemoci. Věřím, že zaměstnancům nebude dělat žádné problémy test podstoupit. Obavy ze ztráty příjmu kvůli případné izolaci už mít nemusí,“ napsala Aha! ministryně. Podle vládních plánů se do dvou týdnů má stihnout otestovat 2,1 milionu pracovníků z 10 tisíc firem.

Hrozí pořádné pokuty

Zaměstnanci mohou podle pandemického zákona dostat »flastr« až 50 tisíc korun, pokud se odmítnou testovat, podnikatelé nebo firmy dokonce 500 tisíc korun. Pokutu lze navíc udělit i opakovaně. Vše mají pod dozorem krajské hygienické stanice, zasáhnout ale může i policie. „Hlášení pozitivity zaměstnance je především v zájmu zaměstnavatele. Blokově lze udělit pokutu do výše 10 tisíc, ve správním řízení ale může být pokuta vyšší,“ napsala Aha! mluvčí středočeské hygieny Dana Šalamunová.

Jak testování funguje?

Antigenní testy může provádět závodní lékař, případně externí poskytovatel na odběrovém místě garantovaném zdravotní pojišťovnou, která hradí test jednou za tři dny. „Problém je ten, že v mnoha případech zaměstnavatelé nemají ty, kdo by testovali. Málokdo je ochoten a schopen udělat si sám stěry v nosohltanu,“ řekl Aha! šéf odborů předák Josef Středula. Firmy mohou využít i samotestování, testy ale musí nakoupit od ministerstvem schválených dodavatelů. I to je ale podle svazu průmyslu a dopravy málo. „Schvalovat by se mohly testy samotné a ne jejich distributoři. To by zvýšilo nabídku testů na trhu, snížilo cenu a pomohlo zajistit jejich dostatek pro všechny zaměstnance v tak krátkém čase,“ upřesnil pro Aha! viceprezident svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj (43). Dodavatelé navíc kvůli zvýšené poptávce často nestíhají. Podniky tak nakupují testy i od jiných dodavatelů, jejichž testy nemusí být dostatečně citlivé. „V tomto případě bych doporučil, aby firmy okamžitě bombardovaly ministerstvo průmyslu a zdravotnictví. Z mého pohledu není možné, aby se na jedné straně firmám uložila povinnost a oni ji na straně druhé nebyly schopny plnit. To nedává žádnou logiku,“ doplnil Středula.

Jak firmám pomůže stát?

Stát má podnikům přispět 60 korunami na jeden test, a to čtyřikrát do měsíce na jednoho zaměstnance. Bude to ale stačit? Cena testů kvůli velké poptávce totiž vyletěla skoro na dvojnásobek. Místo běžných 70 korun nyní firmy zaplatí i 130 korun za jeden. „Kvůli omezené nabídce ceny výrazně stoupají. Tuto situaci musí vláda vzhledem k povinnému testování rychle vyřešit,“ napsal Aha! viceprezident Jan Rafaj (43).



Přečtěte si
zadnice
9. 3. 2021 • 09:43

Tak toho "nejmenovaného dělníka" propusťte ať má důvod se soudit!

j.p.toman
8. 3. 2021 • 08:40

Vláda už měsíce nařizuje ale ještě jsem neslyšel, že by někdo (mimo Klause a Prymuly) byl potrestán.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.