Nejslavnější zrůdičky: Pokémoni slaví 25! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Nejslavnější zrůdičky: Pokémoni slaví 25!

Pokémoni se už delší dobu těší velké oblibě
Pokémoni se už delší dobu těší velké oblibě (Profimedia)

Animované hrdiny, kterým se podařilo přečkat vícero dekád, bychom spočítali na prstech jedné ruky. A překvapivě mezi nimi nechybí ani japonské oblůdky s podivnými jmény a ještě podivnějšími vlastnostmi. Příběh pokémonů, kteří právě slaví 25 let na scéně, je všechno, jen ne obyčejný. Stejně jako oni sami.

Devadesátá léta. Zlaté období pro rozvoj elektroniky. A kdo byl tehdy na tomto poli největším hráčem? No jistě, Japonci. O jejich televize, walkmany i legendární herní přístroje Game Boy měl zájem kdekdo. Poskrovnu toho ovšem svět věděl o japonské kultuře. Dokud svých úkrytů nevylezli oni. Pokémoni.

● Za všechno mohl Pan Brouk, vlastním jménem Satoši Tadžiri. Svou přezdívku tenhle kluk nezískal náhodou. V dětství se totiž nejradši bavil tím, že vymýšlel sofistikované způsoby, jak ulovit různé druhy hmyzu.

● Na střední škole ho ale lapily videohry. A když dostudoval, podařilo se mu obě své záliby propojit.

● Pokkettó Monsutá neboli Kapesní příšerky poprvé spatřily světlo světa v roce 1996 ve verzi pro Game Boye. Tadžiri na jejich vývoji pracoval dlouhých 6 let, přičemž prý po celou dobu střídal 24hodinové fáze práce s 12hodinovým odpočinkem.

● Ve hře měl hráč za úkol pochytat a vytrénovat různé druhy šikmookých tvorů k boji s ostatními pokémony.

● Brzy následovaly karetní verze, sofistikovanější elektronické hry a nakonec i animované filmy. Herní aplikace na mobily, kdy jste po ulicích hledali okem neviditelné pokémony (postavičky se zjevily jen na displeji, když jste ho namířili před sebe).

● Cokoli s motivem netvůrků s šikmýma očima je dodnes sázkou na jistotu. Pokud bychom například za sebe vyskládali obaly od prodaných videoher, vznikl by pás dlouhý 25,6 tisíc kilometrů.

● Z původních 10 zrůdiček teď pokémoní rodina čítá něco málo přes 700 a baví už druhou generaci dětí, dospívajících a vlastně i dospělých.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (28. 2. 2021)



Přečtěte si
Mirka Nová
26. 6. 2023 • 15:43

Pokémoni jsou moje dětství a nedávno jsem zjistila, že moje dcera na PC má hru s nimi. Je zvláštní, že se vrací opět zpět a teď s nimi hrají naše děti. Hry z internetových stránek http­s://ga­mescen­ter.cz/ podporují její schopnost řešit problémy a překonávat překážky. Tyto hry často kladou před hráče různé výzvy a problémy, které musí vyřešit, takže si trénuje svou trpělivost, která se jí hodí i v životě.

kristýna ryglová
27. 3. 2023 • 20:56

Já jsem koukala na Pokemony jako malá a teď na ně kouká syn, tak je to takové Déjà vu . Ráda se dívám s ním, protože už si ty jednotlivé díly nepamatuju . K Vánocům jsem mu objednala Pokemonové figurky z http­s://ww­w.po­kemon­4u.cz­/poke­mon-figurky/ a ostatní dárky ho ani nezajímaly .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.