Babské rady na nafouklé břicho: 6 pomocníků při problémech s trávením | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Babské rady na nafouklé břicho: 6 pomocníků při problémech s trávením

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock)

Nafouklé břicho čas od času trápí každého z nás. S nadýmáním může souviset i pocit těžkosti, bolestivé křeče. Často za tím stojí špatný životní styl spojený s nezdravou stravou. Ještě než »poletíte« do lékárny, věděli jste, že existují potraviny, které vám dokážou ulevit? Třeba po takovém celeru sahaly již naše babičky.

Co pomůže?

Voda s citronem

Dostatečné množství vody odstraní z těla nadbytečný sodík. Díky tomu vám splaskne břicho, a citron navíc celkově zklidní trávicí systém. Pozor ale, pijte pouze čistou vodu, žádné sycené nápoje.

Celer

Když se řekne celer, většina z nás si vybaví zeleninu, která patří do základu na polévku. Ovšem celer dokáže tělo odvodnit, takže kromě břicha vám pomůže i s oteklým obličejem. Můžete ho povařit, nebo konzumovat syrový.

Kurkuma

Je považována za hvězdu mezi kořením i kvůli léčivým účinkům. Jako protizánětlivou složku ji využívá nejen tradiční čínská medicína, ale i ajurvéda. Používá se při při léčbě ran, problémech s trávením, jako je nadýmání či podporování chuti k jídlu. Přispívá k tvorbě žluči, pomáhá při jaterních problémech. Kurkumou můžete ochutit zeleninu, maso, vývar, přisypat, pokud si vyrábíte doma humus nebo špetkou vylepšit smoothie.

Banány

Obsahují vlákninu a draslík, přičemž obojí může snížit zadržování vody v těle.

Celozrnný chléb

Bílé pečivo nepatří mezi zdravé potraviny. Kromě toho, že nadýmá, zvyšuje i hladinu cukru v krvi, takže po něm rychle vyhládne. Až půjdete na nákup, zkuste v obchodě sáhnout po celozrnném chlebu. Nejen že vás zasytí na delší dobu, ale obsahuje spoustu vlákniny, která pomáhá s trávením.

Zázvor

Kromě nachlazení pomůže zázvor i s trávením a uvolňováním svalů trávicího traktu, což také může ulevit při nadýmání.

Kdy nás nejčastěji trápí

☛ Po jídle, především při pravidelné konzumaci nezdravých a nevhodných potravin ☛ Před menstruací ☛ V těhotenství, hlavně na jeho začátku

Proč se u jídla nemluví?

Svůj podíl na nafouklém břichu může mít i přejídání, hltání, či dokonce překyselení žaludku. Nadýmání často trápí ty, kteří konzumují velké množství sycených nápojů nebo milují žvýkačky. Proč? Důvodem je přemíra vzduchu, který do sebe dotyčný dostane. Podobně jsou na tom i ti, kteří u jídla mluví. POZOR! Nafouklé břicho může signalizovat i daleko závažnější problémy. Například celiakii (nesnášenlivost lepku), rakovinu vaječníků, syndrom dráždivého tračníku nebo endometriózu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.