Děti ze stanice Zoo: NÁVRAT! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Děti ze stanice Zoo: NÁVRAT!

Původní film ukazoval tvrdou berlínskou realitu.
Původní film ukazoval tvrdou berlínskou realitu. (Foto Profimedia.cz, Twitter)

Pakliže chcete někoho spolehlivě odradit od pokusů s tvrdými drogami. Příběh o tom, jak fet dokáže zničit život, způsobil ve své době revoluci. I proto došlo na jeho přepracování, tentokrát ve formě osmidílného seriálu.

Když v roce 1978 byla vydána kniha My děti ze stanice Zoo (o pět let později následoval i film s Davidem Bowiem), byl to pro německou společnost velký šok. Otevřená zpověď 14leté Christiane Felscherinowé o drogách v komunitě dětí 12 až 15 let byla jako rána fackou. Mladá narkomanka v knize pojmenované po tehdejší stanici berlínského nádraží Zoologischer Garten, označované jako centrum narkomanů, popsala vznik závislosti a taky, co vše musela spolu s ostatními závislými kvůli shánění dávek podstoupit – tušíte správně, došlo i na prostituci či krádeže.

Sny o drogách

Teď dojde na převyprávění tohoto trýznivého příběhu, a to formou televizního seriálu, který natočila internetová televize Amazon ve spolupráci s HBO a jenž částečně vznikal i v Česku. První díl je na programu HBO GO už v sobotu 27. února. „Je to naše vlastní verze toho, co Christiane se svými přáteli prožila,“ tvrdí režisér Philipp Kadelbach. Hlavní hrdinka v podání Jany McKinnonové (22) ale ani tak nebude ničeho ušetřena. Do tématu se kvůli natáčení musela hodně ponořit. „O drogách se mi dokonce i zdálo,“ popsala deníku Bild. „Na place jsme měli experta z protidrogové poradny, který nám třeba ukazoval, jak si střelit heroin. Z jehel mám fobii, dodnes mi to přijde nechutné,“ popisuje těžké chvíle z pozadí vzniku seriálu.

Skutečná Christiane F.: Na drogách je dodnes!

Autorka původní knihy se celý život snažila vymanit z náručí drog, což se jí ale nikdy nepodařilo – podle Bildu je závislá dodnes, ve svých 58 letech! Christiane začala už ve dvanácti s hašišem, o rok později přešla na heroin. Od 14 let kvůli výdělku »šlapala« ulici... První drogu si mimochodem vzala prý v roce 1976 po koncertě Davida Bowieho (†69). V době vydání knihy sice byla čistá, do závislosti ale později opět spadla. V roce 2008 jí úřady kvůli tomu vzaly syna Jana (tehdy 11), v roce 2013 ještě vydala navazující knihu, pak se ale stáhla z očí veřejnosti. „Jsem stará a nemocná,“ tvrdí.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.