Brněnské kuchařské eso Petr Erin Kováč: Naše profese je u dna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Brněnské kuchařské eso Petr Erin Kováč: Naše profese je u dna!

Petr Erin Kováč v novém azylu na Jiráskově ulici. Naše profese je u ledu, shrnul aktuální situaci.
Petr Erin Kováč v novém azylu na Jiráskově ulici. Naše profese je u ledu, shrnul aktuální situaci. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, ČTK/D. Glück)

Ještě před pár měsíci věřil kuchař a majitel prosperujícího podniku s kavárnou v Brně Petr Erin Kováč (46), že se nepřízeň osudu vůči jeho profesi zlomí. Jenže další opakované uzavírky kvůli pandemii koronaviru ho připravily o veškeré iluze.

Kvůli vysokému nájmu se z centra Brna odstěhoval do Jiráskovy ulice. Tady, v někdejší vinárničce, vaří nějakých 30 až 50 obědů denně. „Zůstal jsem tu sám, patnáct podniků v kdysi rušné ulici krachlo,“ kroutí hlavou šéf Culinary Clubu ČR, jenž sdružuje profesionální kuchaře a cukráře.

Docházejí peníze

Kováč nabízí menu přes společnost provozující rozvoz jídel. Poslední týdny ovšem označil za tristní. „Lidem docházejí peníze. Meníčko držím plus minus kolem stovky, už tak to stěží stačí na pokrytí nákladů. Suroviny, marže, doprava, to jsou další výdaje,“ přemítá mistr kuchařský, který vaří i v televizním pořadu.

Rizikové povolání

Svou profesi teď označuje za rizikové povolání. „Nikdo vás nezaměstná nastálo, když neví, kdy podnik otevře, a hlavně kdy ho zase zavřou. Spousta kolegů zahodila vařečku, dělají ve fabrikách, šli do skladů, jezdí s taxikem. Jsme profese na odstřel. A kompenzace? Ty se zpožďují už od loňského jara,“ říká Petr Erin Kováč, který sbíral zkušenosti ve Francii či na Kubě.

Budou vůbec lidi?

„Alfou a omegou, kde se rozhodne, co se s naším povoláním stane dál, až se definitivně otevře, budou lidé. Musíme pak sehnat zaměstnance – a ti prostě nebudou. Stejně tak učni. Já sám externě učím kuchaře a číšníky, jenže studenti prvních ročníků dodnes nebyli na praxi. Tak co mají umět? Prostě je to rok temna a bojím se, že jen tak to nepřejde,“ líčí Petr Erin Kováč.

Víte, že...

...Culinary Club ČR, jemuž Kováč šéfuje, měl před pandemií 902 členů? Teď jich zbylo 462, ti ostatní změnili profesi. 



Přečtěte si
safinka59
19. 3. 2021 • 06:02

Absolutně nechápu, že se tito páni podnikatelé nestydí pořád brečet a čekat s nataženou rukou ! Když pominu fakt, že mnozí jsou schopni v rámci možností fungovat a zatím nepropustili žádného zaměstnance, prodej přes okénko plus téměř 100% kompenzace od státu...navíc, všichni mají možnost pozastavit živnost a nechat se zaměstnat. Jsou firmy a společnosti, které pořád přijímají, tisíce inzerátů nabídky práce...pandemie je celosvětový problém, ani Česko si ji nevymyslelo a nevidím jediný důvod, proč má stát všem všechno kompenzovat !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.