Brněnské kuchařské eso Petr Erin Kováč: Naše profese je u dna!
Ještě před pár měsíci věřil kuchař a majitel prosperujícího podniku s kavárnou v Brně Petr Erin Kováč (46), že se nepřízeň osudu vůči jeho profesi zlomí. Jenže další opakované uzavírky kvůli pandemii koronaviru ho připravily o veškeré iluze.
Kvůli vysokému nájmu se z centra Brna odstěhoval do Jiráskovy ulice. Tady, v někdejší vinárničce, vaří nějakých 30 až 50 obědů denně. „Zůstal jsem tu sám, patnáct podniků v kdysi rušné ulici krachlo,“ kroutí hlavou šéf Culinary Clubu ČR, jenž sdružuje profesionální kuchaře a cukráře.
Docházejí peníze
Kováč nabízí menu přes společnost provozující rozvoz jídel. Poslední týdny ovšem označil za tristní. „Lidem docházejí peníze. Meníčko držím plus minus kolem stovky, už tak to stěží stačí na pokrytí nákladů. Suroviny, marže, doprava, to jsou další výdaje,“ přemítá mistr kuchařský, který vaří i v televizním pořadu.
Rizikové povolání
Svou profesi teď označuje za rizikové povolání. „Nikdo vás nezaměstná nastálo, když neví, kdy podnik otevře, a hlavně kdy ho zase zavřou. Spousta kolegů zahodila vařečku, dělají ve fabrikách, šli do skladů, jezdí s taxikem. Jsme profese na odstřel. A kompenzace? Ty se zpožďují už od loňského jara,“ říká Petr Erin Kováč, který sbíral zkušenosti ve Francii či na Kubě.
Budou vůbec lidi?
„Alfou a omegou, kde se rozhodne, co se s naším povoláním stane dál, až se definitivně otevře, budou lidé. Musíme pak sehnat zaměstnance – a ti prostě nebudou. Stejně tak učni. Já sám externě učím kuchaře a číšníky, jenže studenti prvních ročníků dodnes nebyli na praxi. Tak co mají umět? Prostě je to rok temna a bojím se, že jen tak to nepřejde,“ líčí Petr Erin Kováč.
Víte, že...
...Culinary Club ČR, jemuž Kováč šéfuje, měl před pandemií 902 členů? Teď jich zbylo 462, ti ostatní změnili profesi.