Aha! na stopě divoké šelmy: Tady je království rysů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Aha! na stopě divoké šelmy: Tady je království rysů!

Mládě rysa ostrovida zachytila nastražená fotopast Hnutí Duha.
Mládě rysa ostrovida zachytila nastražená fotopast Hnutí Duha. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Cestou na Vysokou (1034 m.n.m) v Novohradských horách na jihu Čech stoupáme do království rysa ostrovida. Ten žije ve skalních žulových hradbách zaobleného hřbetu Vysoké.

„Naštěstí až úplně na vrchol zatím nevede žádná udržovaná běžecká stopa,“ pochvaluje si opuštěnost tohoto místa průvodce Teodor Pártl (61). Kopec je od nedaleké obce Hojná Voda, kde je možné na parkovišti zanechat auto, vzdálen pouhých 1,5 kilometru. „Vysoká v minulosti už patřila do bývalého pohraničního pásma a nikdo sem nesměl,“ vzpomíná průvodce. Na jednom z rozcestí nazouvá na boty sněžnice. Dál už je po kolena sněhu.

Skalami až na vrchol

Čeká nás osm kilometrů dlouhý místní turistický okruh. „Do těchto skalnatých srázů se na běžkách nikdo nedostane,“ podotkne Teodor Pártl a mizí v úzké rozsedlině mezi skalami. Spěcháme za batohem, který se mu pohupuje na zádech. Úzká stopa sněžnic mizí pod popadanými lesními velikány, které na mnoha místech podlézáme a jinde pro změnu přelézáme. Divočina, jak má být. Zrak nám padá na nepříliš důmyslně ukrytou fotopast. „V oblasti Vysoké, Kuní a Kraví hory, které tu tvoří pomyslný trojúhelník, žije populace novohradských rysů,“ vysvětluje Teodor. Po půl hodině stoupání mezi skalami stojíme na vrcholu Vysoké.

Posledního zastřellili v roce 1835

Rys ostrovid (lynx, lynx), byl v minulosti u nás zcela vyhuben. Poslední úředně doložený odstřel rysa na našem území je z okolí jihočeského Tábora z roku 1835. Délka těla samce dosahuje až 148 cm bez ocasu. Výška v kohoutku bývá uváděna okolo 75 centimetrů a hmotnost přes 35 kilogramů. Rys se ve volné přírodě dožívá okolo 16 let.

První rys padl kulkou »péesáka«

První rys se po mnoha letech v Novohradských horách objevil v roce 1985. Přešel sem ze západní části Šumavy, kde byl půl roku předtím uměle vysazen do volné přírody. Samec však byl 16. března 1985 barbarsky zastřelen v blízkosti rakouské hranice u zaniklé obce Stříbrné Hutě. Bezohledný čin byl tehdejšími strážci železné opony sveden na rakouského pytláka.

Žije jich tam sedm

„Rysů v Novohradských horách podle posledního sčítání mezi roky 2017 – 2019 žije přibližně sedm,“ poskytuje nejnovější dostupné informace ke stavu této největší kočkovité šelmy v Evropě Aleš Miklík, mluvčí Hnutí Duha. Právě experti tohoto hnutí pomocí fotopastí mapují výskyt této šelmy na Novohradsku. Ochranáři jednotlivým zvířatům už dali i jména. V Novohradských horách se nyní pohybují například samice Bouře, Lee či kocouři Vendelín, Lotrando a Lesk.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.