Z hořícího domu vytáhl invalidu i jeho ženu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Z hořícího domu vytáhl invalidu i jeho ženu!

Souseda Radka požár probudil, a tak se vydal sousedům na pomoc.
Souseda Radka požár probudil, a tak se vydal sousedům na pomoc. (Foto Aha! – Karel Kopáč, HZS)

Uprostřed noci ho vzbudilo praskání dřeva a řinčení skla, a tak se šel podívat, co se děje. Radek Šimmer (42) z Chrástu na Mělnicku v tu chvíli spatřil vedlejší dům v plamenech a v jeho prvním patře sousedy, volající o pomoc. Neváhal ani vteřinu. Zachránil jim život!

„Nemohli se dostat ven. Cestu jim zatarasil oheň, proto stáli u okna,“ popsal chvíle hrůzy pan Šimmer, kterému další ze sousedů podal žebřík. „Opřel jsem ho o barák a Štepánka slezla dolů. Jenže Jenda je invalidní a chodí o berli, tak jsem za ním musel vylézt, pomohl mu přes okno a snesl ho dolů,“ líčil chlap jako hora, který s mužem, který je prý ještě těžší, než on sám, lezl stupínek po stupínku dolů. „Jak jsme dolezli dolů, tak to celé blaflo. Bylo to na poslední chvíli,“ řekl hrdina.

Bývalý hasič Když Aha! mluvilo s jeho rodiči, ti na něj prozradili, že má za sebou více záchranářských misí. „Před pár lety zachránil někomu život u nehody. A nebo tady hasil hořící odpad u jiných sousedů,“ povídala jeho maminka. „Když se k tomu člověk nachomýtne, musí něco udělat. Někdo takzvaně zmrzne, ale já naštěstí jednám,“ krčí rameny automechanik Radek, který pracoval před dvaceti lety u armádních hasičů ve Staré Boleslavi.

Přišli jsme o všechno, líčila nešťastná žena

S manželem se Štěpánka Z. dostala díky pohotovému sousedovi z hořícího domu, včera se byla podívat na tu spoušť. „Jsem na tom psychicky velmi špatně. Přišli jsme o všechno,“ řekla Aha! žena, kterou doprovázel syn Jiří (25), jenž z hořícího domu také utekl. „Nadýchal se zplodin, tak mu čistili plíce. Ale už je v pořádku,“ řekla žena, která za život svůj i manželův, vděčí sousedovi Radkovi. „Dal nám tam žebřík a pomohl slést manželovi, který je o berli. Kdybychom čekali, až přijedou hasiči, tak by bylo už pozdě. Oheň se šířil rychle,“ řekla. S manželem a synem je nyní v náhradním ubytování a materiálně jí pomáhají další sousedé. Obec také chystá finanční sbírku, aby se rodina znovu postavila na nohy.

Co se stalo?

V obci Chrást na Mělnicku hořel v noci na úterý velký rodinný dům. Pláchnout z něj se podařilo jen synovi majitelů, manželský pár však zůstal uvnitř a musel jim pomoci soused. Přestože hasiči přijeli k plamenům ve tři hodiny ráno, až v sedm hodin se jim povedlo lokalizovat ohnisko. Požá likvidovali celé dopoledne a práci jim komplikoval velký mráz, při kterém mrzla jejich výbava i požární hydranty v okolí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.