První umělecky zaměřený robot na světě: Maluje lidské portréty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

První umělecky zaměřený robot na světě: Maluje lidské portréty!

Tohle je výsledek.
Tohle je výsledek. (Foto Twitter)

Domníváte se, že umění a kreativita jsou oblasti, kde nás roboti nebudou schopni nikdy zastoupit? Omyl! Humanoidka Ai-Da totiž dokáže na základě předlohy vlastní rukou namalovat portréty lidí. Zní to stejně děsivě, jako impozantně...

Ai-Da, pojmenovaná prý po matematikovi Adu Lovelaceovi z 19. století, je robot sestrojený inženýry v britském Leedsu. Do umělé inteligence stroje zakomponovali experti složitý algoritmus, díky kterému je robotka schopna s pomocí tužky a papíru rukou překreslit portréty lidí, které vidí. Podle vývojářů jde o vůbec prvního takového robota na světě! Navíc v rámci zkušebních výkresů zvládla i portréty sebe sama ze zrcadla, jak dokládají obrázky. S myšlenkou a následným zrealizováním této robotky přišli Aidan Meller, majitel umělecké galerie v Oxfordu, a kurátorka Lucy Sealová.

„Žijeme v době »selfie«, ale naše data poskytujeme technologickým gigantům, kteří na základě nich předvídají naše chování. Skrze technologii se vzdáváme našich možností,“ upozorňuje Aidan Meller s tím, že Ai-Da tohle nedělá. Do paměti si jen uloží portrét, který poté obkreslí. Což je tedy podstatně líbivější metoda získání »selfíčka«... Pokud to protipandemická opatření dovolí, budou moci návštěvníci spatřit tohoto humanoida na vlastní oči v květnu a červnu v londýnském muzeu designu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.