Nouzový stav platí dál: Jaké jsou změny? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nouzový stav platí dál: Jaké jsou změny?

Babiš obešel opozici a raději se dohodl s hejtmany
Babiš obešel opozici a raději se dohodl s hejtmany (Facebook)

Za pět minut dvanáct. Až včera se Češi dozvěděli, jak bude vypadat dnešek. A většinu to zřejmě nepotěší. Vláda dnes znovu vyhlásí nouzový stav, tentokrát na dva týdny. To znamená, že k žádnému uvolnění otěží zatím nedojde.

Rozhodnutí vlády včera oznámil premiér Andrej Babiš (66, ANO) s tím, že vláda tak učinila na žádost hejtmanů. „Ukončení nouzového stavu by znamenalo rozvolnit, a to si nemůžeme dovolit,“ uvedl ministerský předseda. Ten našel s šéfy krajů společnou řeč až po jednacím maratonu poté, co neuspěl ve Sněmovně. „Je to v daný okamžik jediná cesta, jak zvládnout krizový stav v naší zemi,“ oznámil na Twitteru šéf Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (61, ANO). Ne všichni se ale na tom shodli. Proti se jako jediný postavil pražský primátor Zdeněk Hřib (39, Piráti). „Opravdu ale za těchto podmínek nedává smysl, aby Praha fungovala v jiném režimu než ostatní kraje,“ dodal k tomu »vládce« hlavního města. Priorita jsou děti Jenže i když hejtmani požádali o delší nouzový stav, měli pár podmínek. Tou hlavní jsou žáci v lavicích!

To vedle předsedy Asociace krajů ČR a jihočeského hejtmana Martina Kuby (47, ODS) potvrdil i vicepremiér Jan Hamáček (42, ČSSD). „Při pokračování nouzového stavu je priorita návrat dětí do škol, úpravy opatření budeme průběžně konzultovat s kraji,“ uvedl. Kýženým datem by měl být začátek března. Kdy se otevře? To vicepremiér Karel Havlíček (51, za ANO) sebral naděje velké části podnikatelů, když řekl, že se zavřené provozovny, služby a další zařízení zatím otevírat nebudou. Hejtmani ale chtějí vědět, jak bude vláda postupovat při rozvolňování obchodů a vyjasnit se mají i podmínky v kultuře a amatérské sportování. Navíc mají ministři připravit podmínky pro testování ve firmách. Žádné konkrétní datum ale podle hejtmana Kuby nezaznělo. „V úterý máme mít další schůzku s pane ministrem Blatným a panem premiérem. Tam nám má představit první podklady pro to, jakým způsobem by se daly tyto věci řešit,“ uvedl po Aha! šéf Asociace krajů ČR.

Vláda uzavírá okresy Cheb, Sokolov a Trutnov! Blatný: Příjezdy bude kontrolovat policie

Video se připravuje ...

Co je nového:

Nebude omezena otevírací doba úřadů. *Povoleny jsou u knihoven jen výdejový okénka. *Budou se moci vykonávat komisionální opravné zkoušky na středních školách a konzervatořích. *Pokud někdo pojede do jiného města za účelem návštěvy nemocnice, může se ubytovat v hotelu či jiném zařízení. *V rámci volného pohybu osob se umožňuje výjimka za účelem cestování k volbám. *Při zasedání firem musí lidé dodržovat rozestupy a používat chirurgické roušky nebo respirátory, každá osoba musí být testována na bázi antigenních testů. Potkat se takto může maximálně 50 lidí.

Co by mělo platit dál:

Otevřeno mají prodejny základních potřeb, jako jsou potraviny, drogerie, domácí potřeby. Povolen je výdej zboží objednaného na internetu. *Služby jako kadeřnictví nebo manikúra musejí mít zavřeno. *Restaurace musejí mít zavřeno. Povolen je prodej přes okénko. Platí zákaz konzumace na veřejnosti. *Povinné roušky nebo respirátory ve vnitřních a ve vybraných venkovních místech. *Potkávat se mohou jen 2 osoby mimo stejnou domácnost. *Svateb, pohřbů a bohoslužeb se může účastnit 15 osob. *Platí zákaz návštěv ve zdravotních a sociálních zařízeních s výjimkami pro přítomnost třetích osob u porodů, návštěv dětí nebo lidí v terminálním stadiu nebo hospicích. *Zákaz vycházení mezi 21. a 5. hodinou. *Hotely a penziony nesmí ubytovávat. Výjimku mají lidé na pracovních cestách, musí to ale prokázat. *Do škol docházejí pouze děti ve školkách, speciálních zařízeních a prvňáci a druháci základek. *Profesionální sportovní soutěže mohou probíhat bez diváků. Amatérské jsou zakázány. *Vnitřní sportoviště jsou uzavřena. Venku mohou sportovat jen dva lidé. *Zavřeno mají bazény, wellness i lázně. *Zakázány jsou kulturní akce. Umělci mohou tvořit ve zpřísněném režimu. *Zavřeno mají muzea, galerie, hrady, zámky, památky.

 

Přečtěte si
Uživatel_5505041
15. 2. 2021 • 07:37

Alkohol a cigarety jsou základní životní potřeby ??? Potřebuji si koupit zimní boty, vyzkoušet !!!!!!!!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.