První den uzávěry nejvíce postižených okresů: Kolony na silnicích a 300 000 lidí v nejistotě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

První den uzávěry nejvíce postižených okresů: Kolony na silnicích a 300 000 lidí v nejistotě!

 Policisté kontrolují řidiče projíždějících aut.
Policisté kontrolují řidiče projíždějících aut.  (Foto pro Aha! – Zdenek Horak,CTK/S. Kubes, P. D. Josek, PCR)

Nemocných je v postižených okresech až čtyřikrát víc než ve zbytku Česka. Kvůli rychlému šíření nákazy rozhodla o jejich uzavření vláda ve čtvrtek. Jenže ve stejný den Poslanecká sněmovna odmítla schválit prodloužení nouzového stavu, a tak vůbec není jasné, co nastane od pondělí.

Podle hejtmana Karlovarského kraje se zřejmě hranice znovu otevřou. Sice má oprávnění vyhlásit tzv. stav nebezpečí, ale ten prý nebude k prosazení takto drastického opatření stačit. „Myslím si, že uzávěra v rozsahu vládních nařízení bez nouzového stavu ani ve stavu nebezpečí možná není,“ tvrdí Petr Kulhánek (49, KOA). 300 000 lidí ve třech okresech každopádně žije v nejistotě. Na dodržování uzávěry dohlíží 580 policistů z celé republiky. Místy se kvůli kontrolám tvořily kolony a docházelo k nehodám. Většina lidí se prokazovala potvrzením od zaměstnavatele. Překračovat hranice okresů nyní mohou lidé jen kvůli pomoci příbuzným, cestám do školy, zaměstnání, na úřady, svatbu, do kostela či k lékaři. Na veřejnosti navíc musí nosit respirátory FFP2 nebo alespoň chirurgickou roušku.

Nemocnice nemají volné postele

V nemocnicích v postižených okresech nemají volná lůžka, včera dál převáželi covid pozitivní pacienty do špitálů po celém Česku. „Tři směrujeme do nemocnice v Kutné Hoře, u dvou pacientů zatím přesné umístění nevíme. Další jeden pacient z intenzivní péče bude transportován letecky do Jihlavy a jeden do Prahy,“ řekla mluvčí Nemocnice Sokolov Markéta Singerová. V Chodově na hranici okresů Sokolov a Karlovy Vary se kvůli kontrolám tvořily kolony.

Nehody u policejních stanovišť 

Mírné kolony a nehody. Policejní stanoviště na hranicích okresů se pro nepozorné řidiče stávají místem nepříjemné srážky. Nehezký zážitek si z pátečního rána odváží řidič osobáku. U Odravy do něj zezadu naboural šofér nákladního auta. „Nedodržel bezpečnostní vzdálenost. O půl hodiny později došlo k další dopravní nehodě, kdy se střetla tři osobní vozidla. Obě nehody byly bez zranění,“ říká policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

Naštvaní běžkaři: Na oblíbené Vejsplachy je nepustí

Plno lidí jezdí v zimě na běžky do vrchlabských Vejsplach. Na vyhlášené tratě, oblíbené i kvůli tomu, že jsou přístupné ve městě hned ze silnice, se ale kvůli uzávěře nedostanou. Tratě tam jsou přitom přepychově upravené. Nedostanou se tam ani častí návštěvníci z Jilemnice, kteří to mají jen 10 kilometrů, jejich obec už patří do semilského okresu. „Před vjezdem od Jilemnice je kontrola, takže není jisté, zda vás pustí,“ upozornilo středisko Vejsplachy běžkaře mimo oblast Trutnovska.



Přečtěte si
Josef Rysavy
13. 2. 2021 • 13:48

Kdyz si kazdy plne uvedomi-zavaznost situace a hlavne bude se
chovat-zdravym rozumem-bude drive nebo pozdeji lepe.
Good luck a pevne nervy
JRR

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.