PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Na Rolavě bylo skoro –28°C | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Na Rolavě bylo skoro –28°C

Starokladrubští koně vyrazili na vyjížďku.
Starokladrubští koně vyrazili na vyjížďku. (Foto ČTK/J. Vostárek, ara)

Už chybí jen král s královnou zabaleni v kožešinách! V kladrubském hřebčíně využili sněhovou nadílku a koně zapřáhli do saní. Bělouši jakoby vypadli z pohádky Tři oříšky pro Popelku!

Ušlechtilému šestispřeží nejstaršího českého plemene koní zasněžená krajina sluší, krásně doplňuje jejich bělostnou srst. Příležitostí zabořit kopyta do sněhu budou starokladrubáci mít zřejmě ještě dost. Včera klesla teplota na krušnohorské Rolavě na -27°C, ve Varnsdorfu bylo –18,6 °C a na Klínovci –16,2 °C.

Arktické dny

Zvlášť sever republiky čekají podle předpovědi arktické dny, kdy teplota nepřesáhne –10°C, nakročeno k tomu má například Liberec. „Arktický den se přitom v Liberci po roce 2000 vyskytnul pouze šestkrát,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu.

Oteplení za týden

Ty nejtužší mrazy přitom mají teprve přijít. V noci na zítřek a na sobotu mají teploty padat až k –20°C a ani přes den nepřesáhnou –3°C. Podobné počasí má trvat i v první polovině příštího týdne. Na nulu má dle současné předpovědi rtuť vyšplhat nejdříve ve čtvrtek.

Víte, že...

...historie chovu starokladrubských koní sahá až do 16. století? Mají španělský a neapolský původ. ...zřejmě jako jediné plemeno na světě byli vyšlechtěni pro ceremoniální účely panovnických dvorů? Pro jejich vytrvalost si je však oblíbili i chovatelé a rolníci a využívali je na práci v hospodářství.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.