Kapři zdraží až o 12 %! A možná vám ho u stánku nezabijí… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Kapři zdraží až o 12 %! A možná vám ho u stánku nezabijí…

PRAHA – O víkendu se začalo s výlovem ryb. Už teď je jasné, že cena za kilogram kapra stoupne až o 12 procent, a to kvůli rostoucím cenám obilovin. Těmi rybáři dokrmují ryby.


Například rybářství Hodonín bude ve svých prodejnách prodávat kilogram kapra první třídy za 70 a výběrového za 75 korun. Až si budete chtít kapra před Vánocemi koupit, může vás potkat i další překvapení – prodavač vám ho možná odmítne zabít!

Důvodem je to, že podle vyhlášky ministerstva zemědělství na ochranu hospodářských zvířat smí kapry porážet jen člověk, který na to má výuční list řezníka nebo maturitu v oboru. Je to proto, že ryba je hospodářské zvíře a pro její porážku platí stejná pravidla jako pro porážku zvířat na jatkách. Prodejci kaprů ale dost často potřebnou kvalifikaci nemají. Zatím není jasné, jestli ji budou kontroloři ministerstva požadovat, nebo ne. Kapra si tedy možná budete muset zabít doma. Tam to totiž můžete udělat i bez základních znalostí.


Autor: (pol)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.