Nejstarší »školák« v Česku oslavil 100. narozeniny: Teď chci studovat Islám | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nejstarší »školák« v Česku oslavil 100. narozeniny: Teď chci studovat Islám

 „V životě jsem byl takovým nomádem, stále na cestách,“ svěřil se Aha!.
„V životě jsem byl takovým nomádem, stále na cestách,“ svěřil se Aha!. (Foto Aha! – Mária Rušinová, pro Aha!/Dana Steinová, Paměť národa)

Denně cvičí, vyráží na túry, namáhá mozek a teď se chce vrhnout do studia islámu! Nejstarší student v Česku Jaromír Lisý nezahálí ani s »desátým křížkem na krku«.

„Jako dárek ke 100. narozeninám od nás dostal nejstarší student doživotní zápisné do všech oborů dle svého výběru,“ uvedla Dana Steinová, ředitelka Centra celoživotního vzdělávání, ve kterém Lisý třetím rokem studuje hudbu. „Určitě jej využiju. Budu studovat obor křesťanství a islám. V arabském světě jsem strávil šest let. Procestoval jsem Sýrii, Libanon i Irák, “ uvedl aktivní penzista, který pracoval jako překladatel pro československé firmy. Po propuknutí pandemie se s manželkou Evou (66) přestěhoval z Prahy do domu na okraji Trutnova. „Je tam velká zahrada. Nedaleko máme les, ideální pro naše procházky a aktivity,“ popsal.

Bojovník proti totalitě

Za protektorátu se Jaromír Lisý jako dvacetiletý účastnil odboje proti nacistům. „Tiskli a distribuovali jsme protiněmecké letáky,“ svěřil se Aha!. Po rozbití odbojové buňky strávil spolu s otcem několik let v nacistických pracovních táborech. Po roce 1968 jej pro nesouhlas s invazí vojsk Varšavské smlouvy popotahovali i komunisté. Čekal jej vyhazov z armády a z komunistické strany.

Řídí se Komenským

„Mám návyky a tělo udržuji v pohybu. S manželkou nachodíme denně alespoň pět kilometrů. Ráno je nutné tělo rozhýbat,“ vysvětlil recept na aktivní stáří stoletý student, který se řídí heslem Jana Amose Komenského: »Činný život je vpravdě životem, zahálka hrob člověka za živa.«. Víte že... ...Jaromír Lisý se domluví německy, anglicky, španělsky, francouzsky, italsky a částečně arabsky a turecky?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.