Seniorka (77) z Ústí nad Labem: Bojuje o zastávku, aby nemusela šlapat kilometr | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Seniorka (77) z Ústí nad Labem: Bojuje o zastávku, aby nemusela šlapat kilometr

Jednu zastávku už paní Hudcová vybojovala.
Jednu zastávku už paní Hudcová vybojovala. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Marný boj o autobusovou zastávku svádí už osm let Věra Hudcová (77) z Ústí nad Labem-Krásného Března. Bije se za obyvatele tamní ulice Karolíny Světlé, většinou jde o starší lidi. K nejbližší stanici to mají přes kilometr.

Cesta za nákupy nebo k lékaři je stojí obrovské úsilí. Věra Hudcová situaci dlouhé roky řeší s ústeckým magistrátem. „U nás v domě je to jak v domově důchodců a nikoho to nezajímá. Proto jsem se rozhodla, že to tak nenechám,“ vypráví. Za tu dobu se jí povedlo přesvědčit dopravní odbor, aby vytvořil alespoň stanici ve směru do centra města.

Bez přístřešku

„Trvalo to dva roky, nakonec tam udělali zastávku na znamení,“ svěřila se Aha! seniorka. Ani to ale není bez problémů. „Kolikrát řidič na znamení nezareaguje. Navíc tu chybí přístřešek, a když prší, je to opravdu nepříjemné,“ vypráví dcera jedenaosmdesátileté ženy ze sousedství Jaroslava Barnášková (57).

Kilometr utrpení

Největší problém je ale se zastávkou ve směru z centra na Neštěmice. Ta je od domova seniorek vzdálená více než kilometr. „To je pro maminku nemyslitelné, jít takovou dálku. A kór teď, když je všude náledí,“ stěžuje si paní Jaroslava. Její slova doplňuje Věra Hudcová. „Už dávno nejsem nejmladší a nemám už tolik sil. Takže když chci nakoupit, musím si objednat taxi,“ konstatuje.

Magistrát: Není místo, jen naděje

Podle ústeckého magistrátu je ale zřízení zastávky pro ulici Karolíny Světlé komplikované. „Je zde veliký provoz a bohužel není možné zde stanici MHD vybudovat,“ sdělil vedoucí dopravního odboru ústeckého magistrátu Dalibor Dařílek. V místě je podle něj naplánovaný kruhový objezd. Má ho postavit Ředitelství silnic a dálnic ČR. „ Podle informací, které máme k dispozici, má tuto záležitost ŘSD v investičním plánu pro tento rok. Na základě našich požadavků bude součástí také podchod a zcela nová zastávka,“ tvrdí Dařílek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.